Според експерти пазарът за морски дарове в Ухан е източникът на новия коронавирус и малко напомня на епидемията от ТОРС през 2003 г. Много хора го наричат „нов" или „еволюирал" ТОРС.

Макар още да няма точни описания за него, страхът от новата болест е голям. Вече над 2000 души са заразени, а над 40 умряха. Броят на болните ежедневно расте, предаде bulgarian.cri.cn.

Но колко по-лош е новият вирус в сравнение с вируса на ТОРС?

Според статистика на СЗО над 8000 са били заразените с ТОРС, а 800 са умрели. Това означава, че 10% от болните са били убити. Броят на заразените тогава растеше бързо в първите 2 месеца, после се забави за месец и почти спря.

Сегашната епидемия е в начален етап, когато броят на заразените се увеличава бързо. Заразата се разпространява също бързо. За 5 дни броят на заразените скочи от 500 на 2000, а при ТОРС това се случи за седмица.

Но изглежда, че 2019-nCoV не е толкова смъртоносен. До 25 януари смъртността е била малко под 5%.

Броят на оздравелите от ТОРС е много по-голям в сравнение с новия вирус. Но тук трябва да се има предвид, че сегашната епидемия е още в началния етап.

До 25 януари не е намерен лек за новия вирус. Но бе установено, че някои лекарства за СПИН помагат. По всичко личи, че оздравяването зависи основно от силата на имунната система.

За ТОРС също няма лек. Поддържащите грижи са основният начин да се помогне за оздравяването на болния.

СЗО обяви световна извънредна ситуация по време на епидемията от ТОРС. Сега няма такова нещо. На среща на Комисията за извънредни ситуации на 22 януари бе решено засега то да не се обявява.

Докладваните случаи извън Китай към 25 януари бяха общо 33, което е под 4% от общите. При епидемията от ТОРС бе съвсем различно. Тогава заразените извън страната бяха над 30% от всички от 21 април до края на епидемията.

Следователно новият вирус не се разнася толкова бързо, колкото ТОРС.