Възможността на новия коронавирус 2019-nCoV да се предава от човек на човек се е увеличила и епидемията вече е в по-сложен стадий, каза на пресконференция ръководителят на Държавния комитет по здравеопазване на Китай Ма Сяоуей. Според "Фокус" той казва:

"Вирусът се предаде на хора от дивата природа и започна да се адаптира към човешкото тяло. После започна да се предава от човек на човек. Изглежда, че способността му за това расте. Затова епидемията е преминала в сериозен и сложен стадий."

Източник

Китайските вирусолози все още не са установили източника на новия вирус, нито как той мутира, допълни Ли Бин, заместник на Ма.

"Доколкото знаем, това е напълно нова болест. Знанията ни все още са ограничени. Все още не е ясна възможността за мутирането. Още няма пълни данни за развитието на епидемията. Въз основа на негд можем да коригираме политиките си, да подобряваме мерките."

Развитие на епидемията

Ключова за новия вирус е способността му да се предава от човек на човек още през инкубационния период. Броят на заразените в близко бъдеще може да се увеличи, каза Ма.

"Инкубационният период е около 10 дни. В най-краткия случай е 1 ден, в най-дългия - 14. През това време той вече може да бъде предаден, което го отличава от SARS. Темпът на епидемията се ускорява. Смятам, че тя ще продължи и броят на болните може да нарасне."

В края на декември в град Ухан бе регистрирано огнище на индуцирана от коронавирус пневмония. Сега броят на потвърдените случаи в Китай е 2027 души, умрелите са 57. За още 2700 се подозира, че са заразени. Болни има в почти всички региони на Китай.

Вирусът вече проникна в Австралия, Виетнам, Южна Корея, Малайзия, Непал, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция и Япония.