Генетични тестове могат да открият новия коронавирус в рамките на 3-5 часа чрез т. нар. полимеразна верижна реакция, предаде ТАСС.

Според завеждащия лабораторията за генно инженерство към Московския физико-технически институт Павел Волчков този метод, разработен в Русия и Китай, констатира и най-малките следи от патогена 2019-nCoV. Тестът може да стане главен инструмент за оценка на заразата.

"Новата пневмония, възникнала в китайския град Ухан, е по-трудна за откриване в сравнение с еболата например, тъй като нейните симптоми са сходни с тези на грипа. А за да се установят неправилно диагностицирани с положителна проба пациенти, са нужни именно молекулярно-генетичните тестове", изтъква Волчков.

Със системи за полимеразна верижна реакция са оборудвани болници в Китай, Русия и други страни. Образци за теста се вземат с кръвна проба или от други физиологични течности като слюнка. От нея се отделя РНК, произвежда се реакция за обратна транскрипция, за да се получи ДНК. Тя се използва за размножаването на фрагментите на генома на вируса с помощта на фермента полимераза, поясни ученият.