Днес китайците посрещат новата Година на Плъха. Това е празник, в който семействата се събират. Но заради епидемията от новия вирус в страната мнозина няма да го прекарат с близките си, защото ще трябва да работят за справяне с болестта, защото са под карантина или са отменили пътуванията си, за да защитят другите.

През тези дни милиардният китайски народ се бори с епидемията в дух на единство и постоянство, придавайки на Пролетния фестивал по-силно усещане за родина и семейство, предаде bulgarian.cri.cn.

За китайците да посрещнат Нова година у дома с близките си е едно от най-важните неща. Но епидемията наруши плановете на всички. До 24 януари с вируса са заразени 830 души в Китай, 5 в Хонконг, Макао и Тайван, и 9 в чужбина.

За да ограничи заразата, Пекин предприе действия, които накараха много хора да се откажат от пътуванията до родните си места. Отменени бяха тържества за празника. Но е трогателно, че медици от много градове в Китай заминаха за Ухан, за да помагат на своите колеги, проявявайки висша степен на хуманност и професионализъм.