Представете си, че ядем каквото си искаме, без да дебелеем, Много скоро това ще стане възможно благодарение на учени от университетите Флиндърс и Тексас.

Оказва се, че един ген, наречен RCAN1, отговаря за трупането на тегло от мазна и нездравословна храна. Ако го изключим, спираме този процес. Точно това се е случило при експерименти с мишки. Учените установяват, че ако деактивират RCAN1, гризачите могат да ядат колкото си искат, но не пълнеят, предаде Нова тв.

Какво се случва с калориите? Тялото не ги трупа, а ги изразходва още след приема. Така „бялата мазнина“, която се трупа, се преобразува в „кафява“, която тялото използва за енергия.

Учените се надяват, че техният пробив ще доведе до създаването на хапче срещу дебелеене. „Голям брой хора страдат от наднормено тегло. Поради различни медицински причини те не могат да се преборят с този проблем – каза ръководителят на изследването Деймиън Кийтинг. – Надяваме се нашето откритие да допринесе за създаването на лекарства, които да доведат до реално сваляне на килограми.“