Недоносеност е по-честа при жените, които не посещават консултация, казва доц. Светлозар Стойков, шеф на акушерството в болницата “Д-р Стефан Черкезов”

В отделението по акушерство и гинекология на болницата “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново са проплакали 1019 бебета през 2019 г. От тях 531 са момчета, 488 - момичета, 17 са двойките близнаци.

В последните години, откакто екипа ръководи доц. д-р Светлозар Стойков, има все над 1000 живородени и здрави бебета. Все повече жени от съседни градове и области избират да родят в болницата.

“Това коства денонощни усилия на целия екип. Най-важното е да бъдеш ентусиазиран, вдъхновен и да се отнасяш човешки към пациента. Жените сами идват да родят тук, защото знаят, че в лицето на лекаря и акушерките намират човек, който е емпатичен спрямо тяхната болка, страдания, винаги им съчувства. Важен е и професионализмът”, казва доц. д-р Стойков.

Лекарят трябва да умее да се справя в критични ситуации, за да се роди живо и здраво дете, и майката също да е здрава, допълва той. В отделението 8-10% е делът на недоносените деца.

“Въпреки всички усилия този дял стана константен. Полагаме грижи за тези, които са с много ниско тегло. Всъщност те оживяват, а в миналото са били в групата на абортните плодове”, каза лекарят.

Сред причините за преждевременните раждания той посочва твърде високата или твърде ниската възраст на майката. “При 40-годишни жени са по-чести преждевременните раждания, както и при под 16 г. Важни са инфекциозните патологии, хронични или остри зарази. Някои положения на плацентата също могат да доведат до преждевременно раждане - ниско прикрепена плацента например. От значение са вродени аномалии на матката, недостатъчност на маточната шийка." Доц. Стойков казва, че ниските социални слоеве имат двойствено отношение към бременността и не посещават женска консултация.

“По-често е преждевременното раждане при близначната бременност, която се увеличи с техниките за инвитро. Ако една жена се следи, ако посещава женската консултация, се вземат мерки и този процент може да бъде снижен”, пояснява доцентът.

48% са жените, които раждат с цезарово сечение в отделението.  

“Преди години въведохме раждане с вакуумекстрактори, които го улесняват. В гинекологията иновативни за Велико Търново бяха ендоскопските техники, хистероскопия, лапароскопия, както и уро-гинекологичните операции, които не се практикуваха допреди нашето идване”, разказва още началникът на отделението.

7 от току-що завършилите акушерки от първия випуск на филиала на Варненския университет в града вече работят в болницата.

“Тук голям принос има и община Велико Търново, която създаде база на този филиал. Това е голям принос за местното здравеопазване. От първия випуск излязоха 18 акушерки и 7 работят при нас. По този начин решихме кадровия проблем”, каза доц. д-р Стойков.

По традиция на Бабинден в отделението зам.-кметът Снежана Данева-Иванова и дамите от “Зонта клуб” орисаха първото бебе за 2020 г. Това е Васил, който проплака в 15 ч на 1 януари под грижите на д-р Ерол Максудов и акушерките Веселинова и Попова. Спазен бе и обичаят “измиване на ръце”. Най-младата акушерка Криста Диманова изми ръцете на доц. Стойков, както повелява традицията.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпа мамо, объркан съм. Свикнал съм да заспивам в топлата ти прегръдка. Всяка нощ се гушкам в теб. Толкова близо, че да чувам сърцето ти, толкова близо, че да усещам дишането ти. Вглеждам се в лицето ти, докато бавно заспивам, усещайки сигурност от близостта ти. Когато се събудя гладен, със студени крака или просто защото копнея за прегръдката

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Ливърпул” се пребори за трудна победа с 3:2 над гостуващия “Уест Хем” в последен мач от 27-ия кръг на английската Висша лига и с нея изравни 2 рекорда. Тимът на германския мениджър Юрген Клоп спечели 18 мача поред в елита. Със също толкова победи поред през сезон 2017/2018 “Манчестър Сити” постави рекорд във Висшата лига

Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес, че Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за 3 милиарда евро, включително щурмови хеликоптери. Двете страни задълбочават отбранителните и търговските си връзки, за да балансират влиянието на Китай в региона, предаде Ройтерс. Индия и САЩ постигат напредък и в сключването на голямо търговско

Престъпление от любов или хитра схема е историята на Невена Йорданова от Варна - това още не е ясно Днес съдът решава дали да я пусне в домашен отпуск с електронна гривна на крака Съдът във Варна решава днес дали да пусне под домашен арест, но с електронна проследяваща гривна на крака, банковата служителка Невена Йорданова, която прати 1 млн. лв