Недоносеност е по-честа при жените, които не посещават консултация, казва доц. Светлозар Стойков, шеф на акушерството в болницата “Д-р Стефан Черкезов”

В отделението по акушерство и гинекология на болницата “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново са проплакали 1019 бебета през 2019 г. От тях 531 са момчета, 488 - момичета, 17 са двойките близнаци.

В последните години, откакто екипа ръководи доц. д-р Светлозар Стойков, има все над 1000 живородени и здрави бебета. Все повече жени от съседни градове и области избират да родят в болницата.

“Това коства денонощни усилия на целия екип. Най-важното е да бъдеш ентусиазиран, вдъхновен и да се отнасяш човешки към пациента. Жените сами идват да родят тук, защото знаят, че в лицето на лекаря и акушерките намират човек, който е емпатичен спрямо тяхната болка, страдания, винаги им съчувства. Важен е и професионализмът”, казва доц. д-р Стойков.

Лекарят трябва да умее да се справя в критични ситуации, за да се роди живо и здраво дете, и майката също да е здрава, допълва той. В отделението 8-10% е делът на недоносените деца.

“Въпреки всички усилия този дял стана константен. Полагаме грижи за тези, които са с много ниско тегло. Всъщност те оживяват, а в миналото са били в групата на абортните плодове”, каза лекарят.

Сред причините за преждевременните раждания той посочва твърде високата или твърде ниската възраст на майката. “При 40-годишни жени са по-чести преждевременните раждания, както и при под 16 г. Важни са инфекциозните патологии, хронични или остри зарази. Някои положения на плацентата също могат да доведат до преждевременно раждане - ниско прикрепена плацента например. От значение са вродени аномалии на матката, недостатъчност на маточната шийка." Доц. Стойков казва, че ниските социални слоеве имат двойствено отношение към бременността и не посещават женска консултация.

“По-често е преждевременното раждане при близначната бременност, която се увеличи с техниките за инвитро. Ако една жена се следи, ако посещава женската консултация, се вземат мерки и този процент може да бъде снижен”, пояснява доцентът.

48% са жените, които раждат с цезарово сечение в отделението.   Първото бебе на Велико Търново за 2020 г. - Васил, с родителите си Пламена Монева и Атанас Иванов на Бабинден

Първото бебе на Велико Търново за 2020 г. - Васил, с родителите си Пламена Монева и Атанас Иванов на Бабинден

“Преди години въведохме раждане с вакуумекстрактори, които го улесняват. В гинекологията иновативни за Велико Търново бяха ендоскопските техники, хистероскопия, лапароскопия, както и уро-гинекологичните операции, които не се практикуваха допреди нашето идване”, разказва още началникът на отделението.

7 от току-що завършилите акушерки от първия випуск на филиала на Варненския университет в града вече работят в болницата.

“Тук голям принос има и община Велико Търново, която създаде база на този филиал. Това е голям принос за местното здравеопазване. От първия випуск излязоха 18 акушерки и 7 работят при нас. По този начин решихме кадровия проблем”, каза доц. д-р Стойков.

По традиция на Бабинден в отделението зам.-кметът Снежана Данева-Иванова и дамите от “Зонта клуб” орисаха първото бебе за 2020 г. Това е Васил, който проплака в 15 ч на 1 януари под грижите на д-р Ерол Максудов и акушерките Веселинова и Попова. Спазен бе и обичаят “измиване на ръце”. Най-младата акушерка Криста Диманова изми ръцете на доц. Стойков, както повелява традицията.