Първото в света меко роботизирано сърце е в процес на разработване. То би могло да изчисти списъка на чакащите за присаждане британци, съобщи БГНЕС, като цитира в. „Дейли мирър“.

„Хибридното сърце“ ще е първото от меки изкуствени мускули и сензори, покрити с човешка тъкан, отгледана в лаборатория.

Дело е на холандски хирург новатор в партньорство с Британската фондация за сърце. Предвижда се първото присаждане на органа да е през 2028 г.

Екипът твърди, че той ще сложи край на нуждата от присаждане на сърца на мъртъвци и ще спаси хиляди, които умират, докато чакат своя донор.

Проф. Йоланда Клайн от Амстердамския университет казва:

„Единственото, което слага край на сърдечната недостатъчност, е подмяната на органа. Има огромен недостиг на донорски органи и това [„хибридното сърце“] е добър начин. То може да даде първото решение за сърдечна недостатъчност в крайна фаза.“

Сърцето ще се задвижва от течност или въздух. Електричеството за него ще се предава безжично от близък източник, носен в облеклото.

По-малка батерия ще бъде имплантирана в тялото и ще захранва сърцето „за 1 час, докато пациентът взема душ или отиде да плува“.

Финансирани от ЕС изследвания показаха, че технологията е възможна.

Без да е обвито в клетки от тялото на пациента, хибридното сърце би се заразило и тялото би го отхвърлило.

Устройството, вече патентовано, първо ще бъде тествано на животно след 5 г.

Правени са опити да се разработи роботизирано сърце във Франция, където 76-годишен мъж умря през 2014 г. два и половина месеца след операцията. То бе от полиуретан, наподобяващ гъба, и клетки от сърцето на крава.

Новият проект се счита за голям напредък в сравнение с предишните, тъй като материалът е с твърдостта на мускулната тъкан и ще се движи и изпомпва като истинско сърце.

За последните 5 г. 155 британци умряха, чакайки ново сърце, а по света те са хиляди, пише „Дейли мирър“.