Още сме далече от ваксина срещу китайския вирус. Поне 1 година ще е нужна за разработването й, каза в интервю за БТА пред БТА главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ето цялото интервю:

Д-р Кунчев, каква е ситуацията с новия коронавирус?

Далече е от Европа и България, но следим от много близо ситуацията. Тя е като преди години с два други вируса - Тежък остър респираторен синдром и Средиземноморски респираторен синдром. И двата бяха коронавируси, и двата бяха възникнали по подобен начин и по подобен начин се разпространиха. Това ни дава по-голяма готовност.

Вчера имаше аудиоконференция, организирана от Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия, в която участваме и ние. Идеята е да се координират действията на всички европейски страни, така че да има еднаквост и своевременен обмен на информация. Огромна част от случаите сега са свързани директно с град Ухан в Китай. Това облекчава нещата, но започна и международно разпространение на вируса. Нямаме магическа пръчка, с която да го ограничим. Мерките за граничен контрол не са спрели никоя епидемия в света, може само да я забавят.

По-ефективен би бил скрининг на изходящите от огнището пътници. Ние имаме готовност на летището в София за екипи, на разположение 24 часа, имаме и термокамери. Но никой не може да гарантира, че такива мерки ще осигурят невнасяне на вируса.

Последният случай, потвърден от Центъра за контрол на болестите в Атланта, е за млад мъж, завръщащ се от Ухан, преминал през всякакви контроли. Станало е така, защото вирусът е бил в инкубационен период и няма как да бъде разпознат на границата.

Хубавото е, че сме имали работа с коронавируси. Лабораторията в центъра по заразни и паразитни болести, може да доказва 4 различни типа. Разбира се, не нови, защото за този все още няма праймери. Но е достатъчно да определим дали е коронавирус. Когато има подобна клинична картина, може с голяма степен да се твърди, че е.

Какви координирани действия могат да се предприемат?

Навременен обмен на информация, защото е от ключово значение. Този път китайските власти много бързо действаха и бяха много открити. Още в първите дни споделиха цялата информация, пълната генетична секвенция на вируса, така че много бързо да могат да се произведат диагностикуми и много по-бързо да започне работа по ваксина. По-рано от 1 г. ваксина не можем да очакваме. Но е важно хора, които се връщат от места, в които е регистрирана болестта, да бъдат наблюдавани, за да може рано да се лекуват и да не представляват опасност за околните.

Как се прекрати разпространението на предишните два вируса?

Тези инфекции проявяват склонност към самоограничаване, което ще стане и с този вирус. Да, всява се донякъде и паника, но истината е, че другите два се самоограничиха с времето. Ключово е при тези мутации на вируса, ако придобие свойство за лесно пренасяне от човек на човек. Тогава ще има потенциал за по-бързо разпространение.

По какво болестта се различава от пневмонията?

По нищо. Пневмония, предизвикана и от други вируси, е същата, но  малко по-често се стига до нея. Сега регистрираните 60 смъртни случая са на хора на по-висока възраст и с някакви заболявания, или при хора с увреда на имунитета или на общото състояние. Това е характерно за коронавирусите. 

Защо се подозира, че новият вирус се е появил на пазара в Ухан?

Югоизточна Азия е място, което наричаме "врящ котел" на вирусите, от който излиза нов щам. Появата на пазар е по чисто биологични причини - концентрация на хора, гъстота на живи животни. Практиката в азиатската кухня е да не се яде замразено месо, а да се коли на място. Гъстотата на хора и животни и високите температури са най-подходящи за циркулация на вируси между хора и животни, за създаване на нови щамове. Със сигурност заразата е от животно към човек. Предаването от човек на човек е екзотика. Ако е възможно, би могло да стане при много тесен контакт, вътре в семейството, на малки разстояния.

От животни ли са заразени всичките над 400 души?

Няма информация за всички какъв е бил контактът. Поне в началото огромна част са били в Ухан и имат някаква връзка с този голям пазар.

Има ли предположение от какво животно е тръгнала заразата?

Ще стане ясно по-късно. Пазарът е по-скоро за морски продукти, което усложнява нещата.

Защо умрелите от този вирус, не се повлияха от лечението?

Това е големият въпрос. Вероятно има забавяне в лечението, може да е била сгрешена диагнозата. Няма специфично лечение, но попадането в болница навреме увеличава шансовете.