Мийте зъбите, стоейки на един крак, за да укрепите костите и мускулите му, съветват британски експерти във в. "Дейли мейл".

Изданието им зададе въпроса кои дейности биха укрепили опорно-двигателния апарат. Балансирането на един крак за няколко минути, докато мием зъбите, е добра тренировка за остаряващите мускули на краката, казва д-р Джеймс Хигинс. А поддържането на добра форма намалява риска от падания при по-възрастните хора, предаде БТА.

Сред 10-те препоръки на медиците на първо място е да носим на ръце торбите с покупките поне два пъти седмично. Така ще укрепим мускулите и сухожилията си. Не е нужно да препълваме пазарските чанти. Нужно е да разпределим товар от 5-6 кг в две торби, за да тренираме мускулите.

Друго упражнение е да прикрепяме тежест около глезените, докато седим пред телевизора. "Много от пациентите ми са стари хора, които прекарват дълго пред телевизора", казва д-р Джордж Ампат, ортопед от Ливърпул. Той им препоръчва да прикрепят тежестите около глезените и да вдигат крака, докато траят рекламите. "Достатъчно е да правите това 5 пъти на ден", казва той.

Сядане и ставане от стола по 20 пъти, поне 2 пъти дневно е съветът за поддържане на коленете и бедрата на физиотерапевта Алекс Армстронг.

Отлична тренировка за краката е изкачването на стълби, стъпвайки на върха на пръстите, съветва д-р Хигинс.

Миенето на съдове с топла вода веднъж на ден действа благоприятно на ръцете и облекчава болките при артрит, казва физиотерапевтката Мишел Лорънс.

Докато чакате чайника да заври, направете няколко упражнение за разтягане на тялото и облекчаване на врата - действа добре при шипове и притискане на нервите от неправилна стойка според Армстронг.

Сини сливи за закуска укрепват костите и намаляват загубата на костна плътност, казва д-р Леон Крийни, специалист по спортна медицина.

Лекарите съветват при болки в сухожилията парацетамол вместо ибупрофен.