Изследвания на екип начело с ректора на турския университет „Тургут Йозал” д-р Айсун Бей Карабулут сочат, че кайсиевите ядки помагат при лечението на някои болести, включително рак, предаде БГНЕС.

Според проучването горчивите ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки и помагащи за обновяване на здравите. Това дава надежда на милиони болни по целия свят.

Университетът е стартирал изследванията преди няколко години. Карабулут заяви, че са започнали производството на хранителни добавки с екстракт от кайсия, наречен "Кайзир”. Патентът е издаден от Турския патентен институт. Карабулут заяви, че в производствения процес ядките преминават през детоксикация.

"Гарантираме, че запазваме активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и ще се отървем от цианида в горчивите ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", каза той.

Екипът разработва и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата. Приходите от дейността са за стипендии на студенти.