Жените добавят около 1,5 кг към телесното си тегло, след като станат майки, в сравнение с бездетните си връстнички, пише в. "Дейли мейл", като се позовава на резултатите от изследване.

Промените в начина на живот, свързани с родителските грижи, водят до наддаването, установили учени от Кеймбридж. Те анализирали данни от десетки проучвания, като проследили телесното тегло на участнички на възраст 15-35 г. Оказало се, че жените без деца наддават по 7,5 кг за 5-6 години. Майките обаче наддават с още 1,3 кг, посочва БТА.

Изтощените родители е по-малко вероятно да извършват физически упражнения и по-вероятно да се хранят нездравословно. Изследването разкрило и че назначаването на работа и постъпването в университет са други две ключови събития в живота, които водят до наддаване на тегло. Фактът, че мъж е станал баща, не води до пълнеене, посочват учените.

Майчинството е свързано със 17% увеличаване на индекса на телесна маса в сравнение с този на бездетните жени. "От 15-годишна до 35-годишна възраст хората напълняват, а ние искахме да разберем дали някои събития в живота допринасят за това - казва Елинор Уинпени от научния екип. - Изследването не следи наддаването на тегло през бременността, а времетос лед нея."

Експертите проследили и наддаването на тегло у жените в периода между завършване на гимназия и постъпване в университет или наемане на работа. Девет проучвания показали, че с напускането на гимназията намаляват извършваните умерени до тежки физически упражнения със 7 минути дневно. А при мъжете това наламение е с 16,4 минути дневно. Промените са най-големи при постъпване в университет - упражненията намаляват с 11,4 минути дневно при жените.