Жените, навлезли преждевременно - на 40-годишна или по-ниска възраст, в менопауза, са с 3 пъти по-голям риск от хронични медицински проблеми на 60-годишна възраст в сравнение с навлезлите на 50-51-годишна възраст в менопауза, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването на учени от университета на Куинсланд в Бризбейн обхванало над 5000 австралийки, които били на 45-50-годишна възраст през 1996 г., а здравословното им състояние било проследено до 2016 г. Случаите на преждевременна менопауза след хирургични интервенции не били взети под внимание, предаде БТА. 

Тъй като продължителността на живота на жените в страните с високи доходи е над 80 години, една трета от живота им е свързана с периода след навлизане в менопауза. Известно е, че преждевременната менопауза на 40-годишна и по-ниска възраст води до медицински проблеми по-късно през живота, като сърдечносъдови заболявания и диабет.

Участничките отговорили на въпроси през 1996 г. и след това отново две години по-късно, преди да бъдат интервюирани на всеки 3 години до 2016 г. Те заявили дали са били диагностицирани с диабет, високо кръвно налягане, сърдечни болести, инсулт, артрит, остеопороза, астма, хронична обструктивна белодробна болест, депресия, безпокойство, рак на гърдата. За 20 години 2,3 процента от жените навлезли преждевременно в менопауза, а 55 процента били засегнати от два или повече от споменатите медицински проблема. В сравнение с навлезлите в менопауза на 50-51-годишна възраст преждевременно навлезлите в нея били с 3 пъти по-голям риск от заболявания и медицински проблеми на 60-годишна възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Human Reproduction.