Според диетолозите един от проблемите на съвременното хранене е изобилието от „бързи“ въглехидрати. И то при толкова масова болест като диабета или инсулиновата резистентност. Всъщност жените могат да поемат само по 30 грама захар на ден, а мъжете - 50.

За да намалите ефектът на захарта върху тялото, може да я замените със стевия. Според диетолози няма разлика между яденето на кокоши и пъдпъдъчи яйца. Любителите на кафето могат да го заместят с цикория. Тя съдържа фибри, които влияят зоре на храносмилането и поддържат чревната микрофлора.

Замяната на кравето мляко с растително обаче е вредна, освен за хора с непоносимост към млякото. Без млечни продукти в диетата, човек ще си създаде проблеми със зъбите и костите поради дефицита на калций. Нека обаче тези млечни продукти да не бъдат обезмаслени. Млечната мазнина е полезна поради съдържанието на фосфолипиди. Те са необходими за възстановяването на клетките.

За пържене може да се използва гхи, тъй като олиото започва да гори бързо и образува канцерогени. За сандвичи обаче обикновеното масло е съвсем подходящо.

Черният и зеленият чай имат антиоксидантен ефект и повишават тонуса. Затова не бива да се пият вечер.