Не е важно да се яде много, а да е качествено

За зимните болести важи правилото: храни се здраво, за да не се разболееш, но ако те хване грип или настинеш - наблегни на течностите.

Обяснението е, че доброто хранене подпомага имунната система, а когато човек вдигне температура и гърлото му драска, компенсира обездовдняването и възпалените лигавици не се дразнят.

За добрия имунитет помагат алкализиращи, витаминозни храни и антиоксиданти. И да не се преяжда, съветва д-р Митко Ригов, експерто по храненето от Александровска болница.

Мощни противовъзпалителни и антивирусни свойства имат продукти с антиоксиданта кверцетин. Много от него има в червения лук и червените ябълки, боровинките, зеления чай. Кверцетинът пречи при вирусна инфекция тя да се усложни до бактериална.

Практиката на лекаря е показала, че имунната реактивност се подсилва от комбинацията джинджифил + кориандър + канела. 2 с.л. настърган корен джинджифил се варят в 2 ч.ч. вода 15 минути и “чаят” се сваля от огъня. Слага му се по една щипка кориандър и канела. После се оставя да изстине захлупен и се прецежда. Между храненията се пие по 1/3 ч.ч. Този чай не само засилва имунитете, но и потенето и облекчава дишането - механизми на организма да се бори с настинката и грипа.

Друга рецепта на д-р Ригов е: глава настърган кромид се залива с 1/2 л горещо мляко. Пие се по 1 чаша вечер. При здрав стомах може да се направи и друго: смесват се поравно сок от хрян, мед и вода и 2 пъти дневно се взема по 1 с.л.

При гранично състояние с настинка увеличете билковите запарки с мед и лимон, отварата от сушени малини, зелените смутита, фрешовете, чесъна, всички видове лук, супите и бульоните - пилешки и зеленчукови.  Ако понасяте люто - по-често яжте люти чушки, но избягвайте тежки и мазни храни. Те отнемат много енергия за смилане, вместо организмът да я използва за борба с вирусите.

Когато инфекцията е надделяла, минете на кокоши бульон, сокове, чай и течна лесносмилаема, витаминозна храна. Смисълът е да не се хаби много енергия за превръщане на тежката храна в глюкоза. Втората цел е да се овлажняват лигавиците - ако са сухи, намаляват съпротивителните сили на клетките им, казва д-р Ригов.

Според диетолога е изключително важно да се осигури много витамин С. Продукти, богати на витамина, са чушки, зеле (и кисело също), киви, лимони и други цитруси с дебели кори. Да се спрат сладките и тестените храни. Те подсилват клетъчните възпаления и хранят и микробите.

Преяждането пречи, но и човек пред разболяване или вече повален няма апетит. Добре е за няколко дни да поема минимални порции.

В последните години науката е по-толерантна към народните средства, защото проучвания потвърждават вековния опит. Например появиха се данни, че и 1 скилидка чесън на ден има превантивен ефект. Освен от чесън и лук имунната защита се подпомага и от хряна. Друго средство за защита от зимните болести, е сок от ябълки, морков и цвекло 2:2:1.

Бразилски орех и храни, богати на селен, са доказани помощници за силен имунитет. Още по-добър ефект се постига, като се съчетаят с естествени източници на витамин D - морски риби и дарове, моркови, гъби. Храните с фибри също вдигат имунитета - овес, ечемик и елда.