-  Касата щяла да даде 800 000 лв. по-малко, ако онкопрепарат е бил плащан на цени като за държавните

- Евродиректива е грешно тълкувана, от Брюксел пратили писма

- Още 3 медикамента с огромни разлики

Европейската комисия е пратила писма, с които настоява и частните болници да купуват лекарства на търгове. Всички лечебни заведения - държавни, частни, общински, със смесено участие, да прилагат Закона за обществените поръчки.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след напрегнато 3-часово заседание на здравната комисия в парламента. На него депутати му задаваха въпроси и изслушаха управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Дечев обяви, че ако за лекарството пеметрексед, за чиято драстично завишена цена той изнесе данни, касата бе платила опаковките по най-ниската цена, е щяла да даде 800 000 лв. по-малко. Веригата е следната: касата получава фактура от болницата, болницата получава лекарството от търговеца на едро, той го фактурира, а го получава от производителя.

Дечев повтори, че нерационалното харчене е заради изваждането на частните болници от Закона за обществените поръчки през 2016 г. Автор на тази поправка е Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той обясни, че евродиректива задължавала да си променим закона, а в интервю за “24 часа” попита Дечев защо чак сега говори за нередности. Те лъснали с отчетите в края на ноември, обясни вчера шефът на касата.

На заседанието стана ясно, че директивата е неправилно тълкувана и затова ЕК настоява сега с писмата си търговете да са за всички. Ако не, следва наказателна процедура.

Ананиев съобщи, че е предложил промяната в закона и е пуснал искане до НАП и агенцията по лекарствата да направят пълна проверка. Министерството му пък направило своя проверка. Тя установила, че по-драстични разлики в цените има за още 3 онкопрепарата.

Еврокомисията очакват отговор от България и на втори въпрос, свързан с член от Закона за лекарствените продукти за т.нар. редки болести, за които няма алтернативно лечение - и те да минават през обществените поръчки. Но това са спешни случаи, в които трябва много бързо да се реагира. Ако вървим по този закон, може да изпуснем някои пациент, обясни Ананиев.

Депутати обвиниха Дечев, че не е уведомил колегите си за проблема, а е използвал медиите. Това е най-бързото решение, отговори той.

Министърът отговори и за евентуална епидемия в Перник. Освен в града болнични легла при нужда ще има в Инфекциозна болница в София, както и в Александровска и ВМА.