10°C   София
 

Да погледнем към себе си, да бъдем благодарни на човека до нас, за това, което оставя след себе си. Да го погледнем като ценност и личност освен че изпълнява ежедневните си задачи, да обичаме себе си.

Тези съвети дава клиничният психолог Тодор Шопов по БНР във връзка с човешката самота (около празниците и не само).

Хора без семейства и роднини са по-уязвими към нея и последиците й. Дългите празници влияят негативно на вътрешното равновесие, защото рутинните дейности спират и човек трябва да има самодисциплина и способност да организира деня си по друг начин.

Идват при мен с различни оплаквания, спектърът е пъстър, най-вече с тревожни състояния, породени от динамичните времена. Страховете им са свързани с преодоляването на различни проблеми, каза Шопов.

Паническото разстройство е състояние на постоянна тревожност във времето и в интензитета си. Обхваща психични, но и физиологични усещания. Симптоматичната картина е според човека: треперене, изпотяване, замаяност, чувство на деперсонализация и дереализация (все едно се гледаш отстрани като зрител), виене на свят, прилошаване, стегнатост в гърдите, трудно и учестено дишане, хипервентилация, чувство, че губиш контрол или почва под краката си. Често оплакване е притеснението, че получаваш инфаркт.

Причините за паническото разстройство са изследвани от различни сфери. Смята се, че една от тях е нарушение в обмяната на хормоните, най-вече адреналин, (епинефринът отделян от надбъбречните жлези).

Това разстройство е свързано и с травми от детството, със злоупотреба с кофеин, алкохол, никотин, загуба на значим човек, значителна житейска промяна, смяна на работа или загуба на собственост. Причините не винаги са ясни. Диагнозата се поставя при състояние с множество паник атаки, което продължава поне месец. Но трябва да се изключат други медицински състояния. Трябва да са налице поне 4 от 13-те симптома, с които работи Европа. Прави се клинична беседа за всички оплаквания, които трябва да имат продължителност във времето.

Агорафобията тясно върви с паническото разстройство. Това може да е едно голямо инвалидизиращо състояние. Човек постоянно седи вкъщи, има нарушения в социалните контакти, страх го е да иде и до магазина, да изхвърли боклука. Страх го е, че нещо ще му се случи. Получава се затворен кръг – страх от самия страх, обяснява психологът.

Най-доброто лечение на паническото разстройство съчетава лекарства и психотерапия. Най-подходящи са бензодиазепини и антидепресанти. По-важна е обаче когнитивно-поведенческата терапия. Трябва да се разбере какво усеща човек на телесно ниво и как да го тълкува, за да си даде реално обяснение. При жените разстройството е 2 пъти по-често.

Болестта е включена в МКБ през 1980 г. Много автори са се занимавали с нея, сред които и Зигмунд Фройд. Той я причислява към страховите неврози. Голям дял за изследването й има и бащата на психиатрията Емил Крапелин. Той описва различни форми на страхови преживявания и свързани с тях състояния след войните.

Думата „паника“ идва от бог Пан от гръцката митология, бог на дивото и ловците, който е предизвиквал страхови преживявания.DOCTOR
01/15/2020 17:21:28

VRODENO SASTOIANIE. LEKUVA SE S MNOGO TRENIROVKI I RABOTA I SPORT

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай"

Пожарът, който вчера избухна на автоморга в Хасково и обгази целия град, вероятно е причинен по непредпазливост от работниците на обекта. Най-вероятно искрата е тръгнала при разрязване с оксижен на една от бракуваните коли, предава Би Ти Ви. В пожара изгоряха над 100 коли за скрап, повечето от които с газови уредби

Божидар Колев, съсобственик на “Технополис” и “Практикер”, е скромен и прибран човек, но само който го познава, разбира защо едни хора успяват, а други - не. Изключително деликатен и възпитан, той има не само нюх, но и познания как се прави бизнес на световно равнище. Да е жив и здрав и да поеме със съдружника си още една търговска верига