23°C   София
 

Да погледнем към себе си, да бъдем благодарни на човека до нас, за това, което оставя след себе си. Да го погледнем като ценност и личност освен че изпълнява ежедневните си задачи, да обичаме себе си.

Тези съвети дава клиничният психолог Тодор Шопов по БНР във връзка с човешката самота (около празниците и не само).

Хора без семейства и роднини са по-уязвими към нея и последиците й. Дългите празници влияят негативно на вътрешното равновесие, защото рутинните дейности спират и човек трябва да има самодисциплина и способност да организира деня си по друг начин.

Идват при мен с различни оплаквания, спектърът е пъстър, най-вече с тревожни състояния, породени от динамичните времена. Страховете им са свързани с преодоляването на различни проблеми, каза Шопов.

Паническото разстройство е състояние на постоянна тревожност във времето и в интензитета си. Обхваща психични, но и физиологични усещания. Симптоматичната картина е според човека: треперене, изпотяване, замаяност, чувство на деперсонализация и дереализация (все едно се гледаш отстрани като зрител), виене на свят, прилошаване, стегнатост в гърдите, трудно и учестено дишане, хипервентилация, чувство, че губиш контрол или почва под краката си. Често оплакване е притеснението, че получаваш инфаркт.

Причините за паническото разстройство са изследвани от различни сфери. Смята се, че една от тях е нарушение в обмяната на хормоните, най-вече адреналин, (епинефринът отделян от надбъбречните жлези).

Това разстройство е свързано и с травми от детството, със злоупотреба с кофеин, алкохол, никотин, загуба на значим човек, значителна житейска промяна, смяна на работа или загуба на собственост. Причините не винаги са ясни. Диагнозата се поставя при състояние с множество паник атаки, което продължава поне месец. Но трябва да се изключат други медицински състояния. Трябва да са налице поне 4 от 13-те симптома, с които работи Европа. Прави се клинична беседа за всички оплаквания, които трябва да имат продължителност във времето.

Агорафобията тясно върви с паническото разстройство. Това може да е едно голямо инвалидизиращо състояние. Човек постоянно седи вкъщи, има нарушения в социалните контакти, страх го е да иде и до магазина, да изхвърли боклука. Страх го е, че нещо ще му се случи. Получава се затворен кръг – страх от самия страх, обяснява психологът.

Най-доброто лечение на паническото разстройство съчетава лекарства и психотерапия. Най-подходящи са бензодиазепини и антидепресанти. По-важна е обаче когнитивно-поведенческата терапия. Трябва да се разбере какво усеща човек на телесно ниво и как да го тълкува, за да си даде реално обяснение. При жените разстройството е 2 пъти по-често.

Болестта е включена в МКБ през 1980 г. Много автори са се занимавали с нея, сред които и Зигмунд Фройд. Той я причислява към страховите неврози. Голям дял за изследването й има и бащата на психиатрията Емил Крапелин. Той описва различни форми на страхови преживявания и свързани с тях състояния след войните.

Думата „паника“ идва от бог Пан от гръцката митология, бог на дивото и ловците, който е предизвиквал страхови преживявания.DOCTOR
01/15/2020 17:21:28

VRODENO SASTOIANIE. LEKUVA SE S MNOGO TRENIROVKI I RABOTA I SPORT

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...