27°C   София
 

Учени обявиха, че има "видове стареене" и определиха 4-те основни от тях според индивуалните особености на хората. Статия по въпроса излезе в сп. "Нейчър".

Екип от Станфордския университет в продължение на 2-3 г. следи нивата на определени микроби, белтъци, метаболити и липиди на 106  здрави доброволци на възраст от 29 до 75 г. Промените в нивата се отчитали с редовно вземане на кръв, слюнка, урина, изпражнения, назални и чревни микробиоми и с генни изследвания, предаде "Фокус".

Използвайки маркери на 10 343 гена, 306 кръвни белтъци, 722 метаболити и 6909 вида микроби, авторите идентифицират 4 пътя на стареенето на организма: метаболитен, имунен, хепатален (нарушена функция на черния дроб) и нефротичен (проблеми с бъбреци).

Учените обясниха, че принадлежността към някой вид не означава, че други биологични пътища на стареене няма да действат. Типът показва посоката, в която най-силно нарастват биомаркерите за остаряване. Тези типове не са взаимно изключващи се, възможна е комбинацията им.

Те сочат доминиращия начин, по който молекулярните и други промени настъпват при стареенето при хората. Той може да се определи още в младостта.

Например при метаболитния път рискът от диабет расте с годините, а маркер за това е повишеният хемоглобин А1. При хора с имунен тип се фиксират повече маркери за възпаление и по-висока заболеваемост.

"Типът на стареене не е само етикет", се казва в прессъобщение на университета. "Той ще помогне на хората да се съсредоточат върху индивидуалните рискови фактори за здравето и да разберат в кои области може да се сблъскат с проблеми."

Така учените доказват, от една страна, че процесите на стареене са разнородни, а от друга - че въпреки това те следват фиксирани пътища.

"Виждаме ясни модели в начина, по който хората изживяват стареенето на молекулярно ниво. Има доста голяма разлика не само в това как човек остарява, но и в това колко бързо остарява", се казва в съобщението.

Типът на стареене показва коя област на тялото се „износва“ най-бързо. Знаейки това, може да промените нищо в живота си и да забавите процеса. Така при 15 участници в изследването е настъпило забавяне на стареене, а в някои случаи има и спад в нивата на маркерите поради промяна в начина на живот (промени в храненето и отслабване за метаболитния тип) или прием на определени лекарства (статини за нефротичния тип).

Авторите се надяват, че в бъдеще, разделяйки хората по вид застаряване, лекарите ще могат по-добре да прогнозират влошаващото се здраве и да изберат индивидуално лечение на старостта.Иван Иванов
01/15/2020 20:33:25

По безсмислена и неинформативна статия скоро не бях чел. Или неправилно е преведено или преводачът нищо не разбира от материята.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...