Болниците в страната са твърде много и всички си затварят очите. Повече от 120-130 болници в България не са необходими, а в момента са над 300. Това преструктуриране ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждения и ще натовари структурите с реална дейност, защото много от тези болници имат изкуствена дейност. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на болница "Света Екатерина" професор Генчо Начев.

"Сестрите имат право да протестират, но техният протест не може да се каже, че е някакво изолирано явление", коментира протестите пред Министерския съвет професорът. Според него това, че не протестират лекарите, не значи, че ситуацията с тях е много по-добра. Той изрази увереност, че премиерът ще ги приеме, но въпросът е какво ще стане след това.

"Няма големи и малки болници, разликата се получава от дейността, която се извършва в по-големите и по-малките градове, а това рефлектира върху обема пари, които се разпределят за работни заплати", каза професор Начев.

Той беше категоричен, че не е разбито доверието между обществото и лекарите, но в медиите излизат неблагополучни случаи, които се преекспонират и да се дават заключения преди оценката на експертните органи.