Алергологът-имунолог В. Болибок потвърди изводите на калифорнийски учени за връзката между повишения риск от безсъние и консумацията на храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати.

Той припомни, че поради обилното консумиране на такава храна нивото на инсулин първо се повишава, а след това рязко пада.

„Такива резки промени влияят на метаболитната активност на мозъка и водят до инсомния”, каза лекарят.

Той съветва да късно вечер или нощем да хапваме „дълги“ въглехидрати, като зърнени храни и плодове. Освен това той предлага да изпиваме по чаша мляко с мед преди лягане, за да успокоите подобни драстични пикове в нивата на инсулина. Напитката се задържа в стомаха дълго време, така че притокът на въглехидрати по-нататък в червата ще се забави.