Учените работят върху лекарство, от което на пушача да му прилошава

Всеки пушач ще ви каже, че първата цигара, която е вдъхнал, му се е сторила отвратителна. Но той не се е отказал въпреки неприятното чувство и рисковете за здравето.

Наскоро учените обявиха, че са открили причината - химическа реакция в мозъка, която

превръща

миризмата на тютюн

и цигарения вкус

от отвратителни

във възхитителни

и обратното. Това ще позволи да се разработи лекарство срещу пристрастяването към пушенето, съобщи в. “Дейли мейл”.

Опити с животни показват, че същите неврони, които казват на разума да се пази от цигарите, го карат и да продължава да пуши, за да избегне мъчението при отказването от тях. В един момент нежеланието да зарежеш пафкането надделява над отвращението от тютюна, прави трудна борбата с ефекта от хормона на щастието допамин и кара хората да пушат повече, обясняват изследователи от Университета на Торонто.

Разгадали тази зависимост, те смятат, че ще могат да създадат хапче, което блокира удоволствието от цигарения дим и го прави отблъскващ. Такъв медикамент вече съществува срещу алкохолизъм.

Никотинът отключва мозъчни вериги и центрове както за наслада, така и за погнуса от пушенето, за пристрастените – по-скоро първото. Според канадския научен екип

посоката на този

процес може

да се обърне

медикаментозно

Ръководителката на екипа Тарин Гридър има лични причини да се заеме с проблема. В семейството ѝ всички освен нея пушат или са пушили, а баща ѝ е починал без време от това. От години тя проучва въпроса защо хората се държат за вредния навик въпреки първоначалното омерзение. Така тя и екипът ѝ откриват мозъчните клетки, отговорни за отхвърлянето на никотина, и търсят начини как чрез препарати да ги накарат да помогнат на пушача да се откаже от вредния навик.

Учените отдавна знаят, че никотинът има двоен ефект върху мозъка – предизвиква и удоволствие, и отвращение. Но смятаха, че тези противоположни въздействия се дължат на неговото влияние върху различни части от мозъка. Гридър и екипът ѝ откриват, че тези така различни чувства се пораждат от две популации неврони, но в един и същ район на средния мозък, наречен вентрална тегментална област – центъра за поощряване.

Пристрастяващите опиати карат тялото да произвежда хормони на щастието като ендорфин, които се отделят, когато например се смеем или спортуваме. Те ни хвърлят в еуфория и притъпяват болката. Никотинът е също толкова пристрастяващ, но при него процесът е по-сложен от този при упойващите вещества. Той поражда и удоволствие, и отвращение. Второто личи особено при децата и непушачите, чиято първоначална реакция към цигарения дим е неприятно чувство.

В същото време никотинът имитира формата и действието на ацетилхолина - невротрансмитер в нервната система с роля в удоволствието, запомнянето и някои видове пристрастяване.

При пушене отвращението винаги присъства заедно с удоволствието. Но

с увеличаването

на цигарите

настъпват

мозъчни изменения,

променят се броят на рецепторите и центърът за поощряване, обяснява д-р Гридър. Това донякъде обяснява как зависимите от никотина престават да се чувстват зле от цигарите и усещат само удоволствието от тях.

Пушенето е комплексен процес, повлиян от много фактори. За някои още първата цигара е еликсир, ако са подложени на силен стрес, заради свойството на никотина да го намалява. За мнозина пушенето е удоволствие, когато са под влияние на алкохол или опиати. Тогава в мозъка чувството за удоволствие надделява над това на отвращение.

Д-р Гридър казва, че откриването на ролята, която невроните играят за погнусата от пушенето, разчиства пътя за лечение на пушачите, които искат да спрат. Засега се прилага само

заместваща

никотина

терапия, която

невинаги действа

Тя обяснява, че новият подход е подобен на този при алкохолиците, които се лекуват с антабус – препарат, предизвикващ гадене, когато се приема с алкохолни напитки.

Теоретично новият медикамент би трябвало да убие удоволствието от пушенето и да остане само отвращението от него, без да пострадат други видове наслада като тези от храната и секса. Но това няма да стане без воля на пациента за отказ от пушенето.