3°C   София
 

Новият модел трябва да заработи през 2021 г., закани се Кирил Ананиев

С 12 млн. лв. да се увеличи бюджетът за доболнична помощ решиха окончателно депутатите при гласуването на второ четене на бюджета за здравната каса за 2020 г.

6 млн. лв. повече получиха джипитата, а по 3 млн. лева са за прегледи при специалисти и за изследвания Така личните лекари ще разполагат с общо 250 млн. лв., за специализирана помощ бюджетът ще е 267,7 млн. лв., а за изследвания - 182,8 млн. лв.

Това бе една от малкото промени в предварително предложения бюджет на НЗОК, която одобриха депутатите на извънредното заседание на парламента във вторник.

Втората новост е за децата с тежки хематологични и онкохематологични заболявания. Те вече ще могат да продължават лечението си в болниците, в които са го започнали, и след като навършат 18 г. Досега при продължение на лечението при детски онкохематолог лекарите не получаваха заплащане. И в много случаи се налагаше пациентите да бъдат местени в клиники за възрастни.

С 4,745 млрд. лв. ще разполага Националната здравноосигурителна каса през 2020 г. спрямо 4,299 млрд. през тази. Малко над 2,2 млрд. лв. ще е финансирането за болниците, като с увеличението с 234 млн. лв. на парите за тях ще се повишат цените на много от клиничните пътеки, за да се вдигнат заплатите на лекарите и медицинските сестри.

Със 126 млн. лв. пък са увеличени парите за лекарства - до 1,245 млрд. лв. От тях 467 млн. лв. се дават за онкомедикаменти.

От януари фармацевтичните компании вече няма да могат да увеличават през годината цените на плащаните от касата лекарства. Ако го направят, надвишението на одобрения бюджет ще е за тяхна сметка.

180 млн. лв. са предвидени за зъболекарите.

И през 2020 г. остава мораториумът за разкриване на нови дейности, ако такива вече има договорени на територията на конкретна регионална здравна каса. Все пак по изключение, ако болница има нужните специалисти и апаратура, с които покрива стандарти за извършване на конкретна дейност, тя ще може да сключи договор за нови клинични пътеки с касата, но без да надвишава годишния си лимит от средства.

“Така се дават по-големи възможности болниците да развиват дейност, а българските граждани да имат по-лесен достъп до качествено медицинско обслужване”, обясни шефката на парламентарната здравна комисия и водач на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Въпреки че дебатът на депутатите бе по-скоро вял и бюджетът на НЗОК бе окончателно приет само за 4 часа, отново бе повдигнат въпросът за промяна на здравната система, отпадане на клиничните пътеки и вдигане на осигурителната вноска.

“Големият въпрос за новия модел ще го работим през 2020 година, за да може да влезе през 2021-а”, зарече се след дебатите здравният министър Кирил Ананиев.

Иначе от БСП поискаха лекарствата за домашно лечение за децата до 14 години да бъдат безплатни, като необходимият за това ресурс от 130 000 лв. да залегне в бюджета на НЗОК за догодина. Това предложение бе отхвърлено.

“И сега децата, които са с тежки заболявания като захарен диабет или епилепсия например, получават безплатни лекарства. Но това, което фиксираха колегите за сиропите за кашлица, е популистка акция. От една страна, те не фигурират в позитивния списък, а от друга, повечето от тях са хранителни добавки и в Закона за лекарствата тези продукти не се визират. Много по-важно е, че българските деца имат достъп до профилактика и педиатър без лимит”, коментира Дариткова.

“Предлагаме повече дейности да бъдат изведени от болничната в извънболничната помощ – при специалистите. Ако средствата, заделени по това перо, не стигат за добър скрининг, ще търсим такива от държавния бюджет. България е единствената страна в ЕС, която няма национална скринингова програма, а скринингът трябва да е акцент в работата на здравното министерство. Благодарим, че давате тази насока, но има още какво да се направи”, каза д-р Нигяр Джафер от ДПС.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Амая е най-новото попълнение в звездната фамилия Шопови. Само преди минути младият актьор и лекар - Наум Шопов публикува в профила си във фейсбук два фотоса, под които написа, че е станал баща. С най-красивия подарък го дари годеницата му Тея.  Двамата са заедно от 7 години, а миналата година, точно на рождения ден на Тея той я изненада с красив

С усилията на Българския зъболекарски съюз и над 400 нейни членове от създаването си досега националната програма за орално здраве на децата е намалила риска от кариеси на 140 000 деца. Освен това е обучила семействата им на добрите практики за поддържане на здравето на зъбите и венците и за ролята на храненето.

Още 4 бебета са се родили през тази есен, благодарение на донорската инвитро програма на Столична община. От всички новородени по тази програма момчетата са вече 9, а момичетата - 4. В очакване на благата вест са още няколко семейства от София, които са се нуждаели от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, информират от Столична община

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това, предава БНР. Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз по две дела. Те са на „ЕВН България Топлофикация“ съответно срещу

Дългокрака блондинка шашнала министрите и съветниците им на срещата с президента Радев за водната криза на "Дондуков"2, написа сайт и се загрижи за близостта на въпросната особа с Румен Радев като дори ожали Десислава Радева. Въпросната блондинка е  Мария Маринова - главен експерт в дирекция "Протокол" в администрацията на президента