Новият модел трябва да заработи през 2021 г., закани се Кирил Ананиев

С 12 млн. лв. да се увеличи бюджетът за доболнична помощ решиха окончателно депутатите при гласуването на второ четене на бюджета за здравната каса за 2020 г.

6 млн. лв. повече получиха джипитата, а по 3 млн. лева са за прегледи при специалисти и за изследвания Така личните лекари ще разполагат с общо 250 млн. лв., за специализирана помощ бюджетът ще е 267,7 млн. лв., а за изследвания - 182,8 млн. лв.

Това бе една от малкото промени в предварително предложения бюджет на НЗОК, която одобриха депутатите на извънредното заседание на парламента във вторник.

Втората новост е за децата с тежки хематологични и онкохематологични заболявания. Те вече ще могат да продължават лечението си в болниците, в които са го започнали, и след като навършат 18 г. Досега при продължение на лечението при детски онкохематолог лекарите не получаваха заплащане. И в много случаи се налагаше пациентите да бъдат местени в клиники за възрастни.

С 4,745 млрд. лв. ще разполага Националната здравноосигурителна каса през 2020 г. спрямо 4,299 млрд. през тази. Малко над 2,2 млрд. лв. ще е финансирането за болниците, като с увеличението с 234 млн. лв. на парите за тях ще се повишат цените на много от клиничните пътеки, за да се вдигнат заплатите на лекарите и медицинските сестри.

Със 126 млн. лв. пък са увеличени парите за лекарства - до 1,245 млрд. лв. От тях 467 млн. лв. се дават за онкомедикаменти.

От януари фармацевтичните компании вече няма да могат да увеличават през годината цените на плащаните от касата лекарства. Ако го направят, надвишението на одобрения бюджет ще е за тяхна сметка.

180 млн. лв. са предвидени за зъболекарите.

И през 2020 г. остава мораториумът за разкриване на нови дейности, ако такива вече има договорени на територията на конкретна регионална здравна каса. Все пак по изключение, ако болница има нужните специалисти и апаратура, с които покрива стандарти за извършване на конкретна дейност, тя ще може да сключи договор за нови клинични пътеки с касата, но без да надвишава годишния си лимит от средства.

“Така се дават по-големи възможности болниците да развиват дейност, а българските граждани да имат по-лесен достъп до качествено медицинско обслужване”, обясни шефката на парламентарната здравна комисия и водач на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Въпреки че дебатът на депутатите бе по-скоро вял и бюджетът на НЗОК бе окончателно приет само за 4 часа, отново бе повдигнат въпросът за промяна на здравната система, отпадане на клиничните пътеки и вдигане на осигурителната вноска.

“Големият въпрос за новия модел ще го работим през 2020 година, за да може да влезе през 2021-а”, зарече се след дебатите здравният министър Кирил Ананиев.

Иначе от БСП поискаха лекарствата за домашно лечение за децата до 14 години да бъдат безплатни, като необходимият за това ресурс от 130 000 лв. да залегне в бюджета на НЗОК за догодина. Това предложение бе отхвърлено.

“И сега децата, които са с тежки заболявания като захарен диабет или епилепсия например, получават безплатни лекарства. Но това, което фиксираха колегите за сиропите за кашлица, е популистка акция. От една страна, те не фигурират в позитивния списък, а от друга, повечето от тях са хранителни добавки и в Закона за лекарствата тези продукти не се визират. Много по-важно е, че българските деца имат достъп до профилактика и педиатър без лимит”, коментира Дариткова.

“Предлагаме повече дейности да бъдат изведени от болничната в извънболничната помощ – при специалистите. Ако средствата, заделени по това перо, не стигат за добър скрининг, ще търсим такива от държавния бюджет. България е единствената страна в ЕС, която няма национална скринингова програма, а скринингът трябва да е акцент в работата на здравното министерство. Благодарим, че давате тази насока, но има още какво да се направи”, каза д-р Нигяр Джафер от ДПС.