Повечето хора възприемат простудата като нещо маловажно за здравето, нещо, което може да се остави без особено внимание, защото ще отмине от само себе си, без неприятни последствия. Но това е грешка и при това съвсем не безопасна.

Само от последствията от грипа – а той също се отнася към простудните заболявания – ежегодно, по данни на СЗО, умират до 500 000 души!

И ако симптомите на обикновената простуда действително невинаги са толкова тежки, че да предполагат режим на легло, то нейните последствия могат да бъдат изключително сериозни и в никакъв случай не бива да се подценяват.

Възпаление на сърцето

Вирусната инфекция може да проникне в сърдечния мускул, предизвиквайки възпаление. При миокардит или инфекциозен миокардит ранната диагностика и грамотното лечение водят до пълно оздравяване, а ако заболяването бъде запуснато, всичко може да завърши трагично. Работата е там, че стопроцентно диагнозата „миокардит” може да се установи само с пункция на сърцето, поради това диагнозата, по правило, се поставя на основата на косвени признаци и щателно изследване. Ето защо, ако вие сте със симптоми на простуда и успоредно са се появили задух и нарушение на сърцебиенето, които не са свързани с физически натоварвания, както и болка в гърдите, посиняване на устните и ноктите, потливост и слабост – незабавно потърсете медицинска помощ.

Възпаление на бъбреците

Болят ви мускулите? Напълно е възможно това да е последствие от грипа – така наречения миозит, при него в урината се повишава концентрацията на протеина миоглобин, мускулен хемоглобин, съдържащ се в скелетната и сърдечната мускулатура, което води до остри нарушения на функциите на бъбреците.

Ако след прекарана простуда се е появила силна болка в кръста и долната част на корема, урината е променила цвета си, появили са се отоци на краката или клепачите са подпухнали – непременно се консултирайте с лекар-нефролог, това могат да бъдат признаци на нефрит и няма време за бавене, ако не искате да се сблъскате с бъбречна недостатъчност.

„Вирусна” дистония

Апатия, слабост, лош сън и панически атаки след остри респираторни вирусни инфекции, грип и други простудни заболявания – всичко това напълно може да се дължи на факта, че вирусните инфекции не са напуснали организма и в резултат възникват възпаления в периферната нервна система.

Струва си да се обърнете към невролог или имунолог, за да не се задълбочи състоянието и за да сложите възможно най-скоро край на това неприятно последствие от простудата.

Пневмония

Пневмонията, или възпалението на белите дробове, е едно от най-честите усложнения, което се проявява с влажна кашлица, температура и треска, задух, изразена интоксикация. Често пневмонията се развива за 3-4 дни и нерядко завършва със смърт. Това заболяване е следствие от възпаление на горните дихателни пътища – трахея, гърло.

„Шегите” с пневмонията не водят до нищо добро: ако сте заболели, незабавно потърсете лекарска помощ, важно е да се направи рентгеново изследване на белите дробове, после лекарят ще ви назначи антибактериална терапия.

Лицев неврит

Усложненията, възникващи след простуда, нерядко поразяват нервната система и се проявяват във вид на невралгия.

Едно от най-неприятните е лицевият неврит, когато лицето се „изкривява” и започва да изглежда несиметрично.

Косопад

Да, това също е възможно. Работата е там, че организмът в процеса на битка с инфекцията изразходва много витамини и микроелементи, антибиотиците и противовирусните препарати също допринасят за това, че се нарушава усвояването на полезните вещества. Поради всичко това косата може да започне да пада на цели кичури, т.е. налице е алопеция.

Не допускайте подобни усложнения, а най-добре да не стигате до простудяване.

Как може да направите това – като поддържате имунната система в добро състояние, особено през зимните месеци.

За щастие природата ни е дала много дарове, с които по напълно безвреден начин вашият имунитет ще бъде в отлична форма. През годините своето благотворно въздействие въхру състоянието на имунната система са доказали билката Котешки нокът, плодът на Нони, както и много други натурални имуностимулатори.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.

Възползвайте се и от Коледното намаление до 30 декември 2019г.!