В 20 проби, взети от пациенти в 5 болници в България, са откривани бактерии, които не се повлияват от антибиотик.

Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето в света, напомни Световната здравна организация. Тя призова държавите да засилят борбата срещу нея. Неправилната употреба на антибиотици при лечение я увеличава. Това се случва, когато бактерии станат устойчиви към лекарствата.

Най-опасни са панрезистентните патогени, с тях не може да се справи нито един антибиотик. Такива има и у нас.

“Лечението е извънредно трудно - с комбинации от антибиотици, които обикновено са доста по-токсични, но това е единственият начин да се помогне на болния”, обясни доц. Иван Иванов, шеф на лабораторията “Контрол и монитиране на антибиотичната резистентност” към центъра по заразни и паразитни болести. Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

Центърът дава на лекарите базови знания за антибиотичното лечение и как да се заобиколят риска от резистентност. Те могат да се възползват от квалификационното надграждане безплатно чрез специално създадена платформа, съобщи директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, главен координатор на експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

Според него за обществото загубите от резистентността са по-големи от причинените от СПИН, грип и туберкулоза заедно.

Инициативата стартира в Световната седмица за осведоменост за безопасната употреба на антибиотици - 18-22 ноември, но няма кампаниен характер. За лекари достъпът към модулите е гарантиран и неограничен, а техническите изисквания към използването на материалите - опростен. На входа и на изхода на курса участниците минават тест и получават сертификат, каза доц. Иванов.

Постоянната употреба и злоупотреба с антибиотици за лечение на хора и животни насърчават появата и разпространението на антимикробна резистентност. Това се случва, когато някакви бактерии станат устойчиви към лекарствата. Антибиотичната резистентност нараства до опасно високи нива във всички части на света и подрива способността на медицината да се бори с честите инфекции.

В България използването на антибиотици е в умерени стойности, но се установява висока резистентност към последните поколения на широкоспектърните цефалоспорини и към карбапенеми - нов клас антибиотици, сродни с пеницилините. Причината е, че у нас тяхната цена е относително ниска и това ги прави харесвани за болнично лечение. Най-голямата заплаха са полирезистентните - нечувствителни на много видове антибиотици, и панрезистентните - неповлияващи се от никакъв антибиотик, микроби.

Установявали сме го в изпратени от болниците материали от пациенти с тежки инфекции, каза доц. Иванов. Единственият ход срещу панрезистентни бактерии е да се атакуват с комбинация от антибиотици. Те са с висока токсичност, но се избира по-малкото зло.