Над 80% от подрастващите в света не са достатъчно физически активни, най-вече момичетата, според доклад на Световната здравна организация, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Здравните експерти препоръчват поне 1 час физическа активност дневно, за да се подобри здравето на младежите и за да се предотвратят различни болести.

Авторите са изследвали физическата активност на 11-17-годишните в 146 страни за периода 2001-2016 г. В проучването са анализирани данните за 1,5 милиона ученици.

През 2016 г. 81% от посещаващите училище не са спазвали препоръките на СЗО за физическа активност. През 2001 г. този процент е бил 82,5 на сто.

Сред главните причини за обездвижването на юношите е "електронната революция", която е променила поведенческите навици. Те все повече се застояват пред екраните на компютрите и мобилните устройства, които ги лишават от движение за дълго време.

На първо място по показатели за физическа активност изследването поставя учениците от  Бангладеш - 34% от тях изпълняват препоръките на СЗО за едночасово движение всеки ден. На последно място в класацията са подрастващите от Република Корея, където физически активни са едва 6%.

Сред "отличниците" в класацията са Словакия, Ирландия, САЩ и България.

При момчетата физическата активност от 2001 до 2016 г. е нараснала от 20% на 22%. Но при момичетата няма промяна и тя остава 15 на сто.