Прополисът - масово използван в домашни рецепти и хранителни добавки у нас, влезе в стандарта за изследване на кожните алергии. Той измества от досегашния набор за тестуване игликата, тъй като вече се отглеждат видове, които не съдържат провокативната за много хора алергизираща съставка. Това съобщи доц. д-р Жана Казанджиева, дм, координатор на националната кампания за тестуване в рамките на паневропейската годишна инициатива и председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество.

От 25 до 27 ноември ще се проведе станалата традиционна инициатива за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. В нея без възнаграждение за труда си участват 9 екипа от университетски болници и държавни и частни лечебни заведения, а тестовете от години се предоставят от фармацевтични компании. Дружеството на дерматолозите е обявило на сайта си графиците за прегледи и тестуване и телефоните за записване.

По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. 

Тенденциите при кожните алергени следват модата и иновациите. И тъй като те тръгват от САЩ, при нас са много прогнозируеми - виждаме ги да навлизат след 5-6 години тук, обясниха лекарите.

Нови контактни алергени у нас главно сред козметиците и маникюристите през последната година са акрилатите, влагани в някои видове лакове за нокти, в лепила за мигли и дори в някои медицински консумативи за модерни терапии, обясниха специалистите.

Първенството през последните 10 години по цял свят държи никелът, защото може да присъства навсякъде - от монетите през електрониката до декоративната козметика и играчките.