Лекари откриха в белите дробове на 17-годишен канадски пушач на електронни цигари съставка, различна от идентифицирана в САЩ и предизвикваща множество болести, съобщи Франс прес.

Веществото диацетил предизвиква т. нар. "пуканки на белия дроб". Лезиите са различни от откритите при близо 2000 е-пушачи в САЩ. Алвеолите в техните бели дробове имат увреждания като при изгаряне с химикал. Причинителят е масло на витамин Е, добавяно в течността на електронните цигари, предаде БТА.

В канадския случай лекарите се натъкнаха на облитериращ бронхиолит с възпаление на бронхиолите - крайните разклонения на бронхите. Същата болест бе открита преди време при работници от предприятие за производство на пуканки за микровълнови печки. Те вдишвали диацетил, вкусова добавка в маслото за пуканките. Диацетилът не е опасен, когато се погълне, но предизвиква "пуканки на белия дроб", когато се вдиша.

Младият канадец бил в добро здраве, преди да започне да пуши ароматизирани е-цигари, към които добавял THC, психоактивната съставка на марихуаната. Той без малко не изгубил белите си дробове. Четири месеца след изписването му, обемът на вдишания от него въздух бил с 45% по-малък от този на неговите връстници.