Често се казва, че закуската е най-важното ядене за деня. Ново изследване  разкри значението й за вземането на изпити, пише в. "Мирър".

Учени от университета в Лийдс откриха връзка между изяждането на закуската и постиженията на гимназисти от двата последни класа. Било установено, че учениците, които рядко закусвали, напускали училище почти 2 г. по-рано от закусвалите.

"Изследването навежда на мисълта, че гимназистите са неравностойни, ако не са закусили, защото мозъците им не са заредени с гориво за учебните занятия - каза ръководителката на екипа Кейти Адолфъс. - По-рано констатирахме, че изяждането на закуската има положителен ефект върху когнитивните способности на децата. Новото изследване показва, че лошото хранене води до ниски резултати в училище."

Изследването обхванало 294 гимназисти. Получените данни за хранителните им навици били съпоставени с успеха им за последните две години от обучението. Оказало се, че 29% рядко или никога не изяждали закуската си сутрин, 18% понякога, а 53% често. Първите напуснали почти 2 г. по-рано училище в сравнение с последните.