Човешкият мозък има свойството да се препрограмира, ако една от половините му бъде премахната оперативно, казват учени пред „Индипендънт“. Според bTV, за да установят как става това, те направили тест с 6 души, преживели хемисферектомия в ранна възраст – операция за премахване на част от мозъка, за да се намалят епилептичните пристъпи.

Освен тях имало и 6 души контролна група – хора с цели мозъци.

Участниците били изследвани с ядрено-магнитен резонанс, за да се наблюдават мозъчните им процеси. Следили зоните в мозъка, отговорни за зрението, движението, емоциите и когнитивното мислене. Данните били сравнени и с тези на 1500 „типични мозъци“.

Лекарите установили, че при оперираните мозъци протичат точно същите процеси, но на по-малка площ. Според медиците мозъкът сам компенсира липсата на едната си половина, формирайки много по-силни и здрави връзки, и работи със същите обороти като цял мозък.

Не само това – дори процеси като говора, който изисква и двете полукълба, остават напълно незасегнати от липсата.

„Почти не им личи на тези хора. Като седна пред компютъра и видя изображенията на половин мозък на скенера, все още се изненадвам“, казва авторът на изследването Дорит Клиеман.

Въпреки това според учените хора с едно мозъчно полукълбо са много по-податливи на травми на главата. Лек удар или падане от колело например може да бъде фатален.