Тежка двустранна хемарогична пневмония (масивни кръвоизливи в белите дробове) е причинила смъртта на 3-годишния Алекс в четвъртък вечерта. Родителите обвиняват лекарите в педиатрията за забавяне в приема и съответно в лечението на детето.

Изготвен е предварителен от доклад от извършваната проверка на дейността на трите болници, през които е минало  - детската „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и „Пирогов“. Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи днес, но има още работа по случая.

Изискана е и обработена цялата налична медицинска документация от болниците и от личния лекар на детето. Взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, съобщи здравното министерство

С аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония. Тя е причинена от вирусна инфекция и са възникнали и усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Още не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

За пълно проучване на случая са възложени 3 независими експертизи – от експет по инфекциозни болести, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Той ще бъде пратен на Ананиев до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът се срещна с директорите на трите болници. И тримата са временно отстранени от длъжност до изясняване на случая. По нареждане на Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика, която следи за спазване на медицинските стандарти при упражняването на лекарската професия.