Изследват тъкан от белия дроб на починалия Алекс, има съмнения за тежка пневмония

Тъкан от белия дроб са взели патолозите, които проверяват причината за смъртта на 3-годишния Алекс, научи “24 часа”.

Момченцето почина в петък след вдигане на температура и внезапно и скоротечно влошаване на състоянието.

За фаталния край родителите му обвиняват д-р Елена Георгиева от педиатричната болница - твърдят, че е имало забавяне при приемането на детето и съответно в лечението му. Здравният министър разпореди проверка на 3 болници по случая.

Една от възможните причини за изследване на тъкан от белия дроб е пневмония. По информация на “24 часа” до късния следобед резултати от хистологията все още нямало. По-късно обаче от bTV съобщиха, че причина за смъртта на момченцето е двустранна хеморагична пневмония, позовавайки се на два независими източника. Това е тежко и животозастрашаващо състояние, при което капилярите в белия дроб започват да се пукат и той се пълни с кръв и вода.

Проверката на здравното министерство продължава. Първи официални резултати от нея се очакват утре. Според хора, които участват в нея, обаче може и да се забави до петък, тъй като даденият от министър Кирил Ананиев 3-дневен срок е твърде кратък.

Междувременно друг родител разказа пред bTV, че в злополучния петък също е бил в педиатрията и чакал 3 часа, за да прегледат 2-годишното му дете. Посочи като причина недостига на дежурни лекари в приемния кабинет.