25°C   София
 

Няма забавяне, няма и разкарване между болници по случая с 3-годишното дете, което почина след обиколки в три столични болници. Това мнение изрази пред Нова тв д-р Димитър Русинов - директор на болницата „Проф. Иван Митев".

При първите симптоми родителите са завели детето в нея. По думите им там обаче се оказва, че няма свободни места. Те отишли в болница „Лозенец”. Оттам Пращат момчето за домашно лечение. Но състоянието му се влошава. Родителите пак го водят в педиатрията и то вече е настанено там. Късно в четвъртък е преместено в „Пирогов”, тъй като състоянието му се влошава. Там лекарите загубват битката за живота му. 

„Родителите може би са идвали тук, но никой не ги е прегледал и никой не е разбрал, че те са били тук. За първи път детето е регистрирано в нашата болница в 11.20 часа, когато е регистрирано в нашия кабинет. Оттам нататък се преценява, че е за болнично лечение и е започнало неговото обработване. Няма забавяне, няма и разкарване между болници. Изпращането му в „Пирогов” е преценено, тъй като там има по-добри условия за такава реанимация. Това беше в негов интерес”, каза д-р Русинов.

По случая е назначена проверка от здравния министър Кирил Ананиев.

„Тече проверка. Лекарската контролна комисия също се събира при подобни случаи. Това е нещо, което за хората е голяма трагедия, но за нас е важно да се поучим от тези случаи. Затова е свикана днес лекарска комисия, която да разгледа цялостната документация”, каза Русинов.

„Аз съм е лекарят, който в интервал от половин час оцени състоянието на детето и уважи желанието на родителите да бъде лекувано в нашата клиника, организирах приема му и започнах лечението. Повече информация ще дам, след като излязат окончателните резултати от проверката”, заяви педиатърът д-р Елена Георгиева.

„За мен случаят започна в 13.30 часа, когато се запознах с документите на детето. Никой не ми каза, че то е било в „Лозенец”. Това го разбрах от медиите”, каза още тя.

„Това, което става ясно от фактите, които се разпространяват по медиите, е, че това е поредният нелеп случай на смърт на дете. Фрапантен е фактът, че лекарите не са знаели, че е имало трансфериране между различните лечебни заведения. По закон едно от основните правила е те да си оказват колаборация”, заяви Мария Петрова - адвокат по медицинско право.

„Ако свалят правилно анамнеза и разпитват правилно, трябва да знаят къде е бил пациентът преди това. Това, че детето не е регистрирано като пациент в дадена болница, не означава, че не е било там и не е имало нужда от помощ”, каза тя.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...