3°C   София
 

Скорострелното фатално развитие на инфекцията е въпрос на взаимодействието между организма и вируса.

Аутопсията вероятно ще докаже тежка пневмония или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден.

В момента стотици деца са със същите симптоми, но те ще завършат благоприятно, драматичният ход е изключение. Най-често до скоротечен край водят грипните вируси – убиват 10-20 деца годишно, най-добрата защита е ваксината, казва в интервю за в. "24 часа" доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Криниката по детски инфекциозни болести в София. 

- Доц. Мангъров, цяла България е съпричастна към мъката на родителите, които загубиха за часове 3-годишното си детенце, съболезнования и от нас. Възможно ли е толкова бързо да се влоши състоянието?

- Вероятно детето е развило скорострелно протичаща вирусна инфекция. Риновирусът, който са открили в лабораторията на центъра по заразни и паразитни болести, не причинява фатални инфекции, въпреки че в редки случаи са възможни.

Най-тежките усложнения с внезапно начало и светкавично развитие до фатален край дават грипните вируси. Обаче в момента те не се откриват. Топлото време отложи началото на циркулацията на грипните вируси, която обичайно в средата на ноември е започнала в цяла Европа, а сега положението е все още спокойно. Трябва да се знае, че грипът е сериозна болест със склонност да се усложнява и в единични случаи човек да загиват за 1 ден. Това се случва по-често при малките деца и старите хора – две особено уязвими групи поради особености на имунната им система. Най-тежките варианти са да се развие хеморагична пневмония или енцефалит - възпаление на главния мозък.

Това, че сега е изолиран риновирус, не означава автоматично, че той е причината за загиването на детето.

- Аутопсията ли ще даде отговора?

- Аутопсията вероятно ще покаже инфекция със скоростно протичане - или пневмония, или енцефалит, или миокардит.

- Със застудаването тази есен има ли случаи на деца със скоротечни пневмонии и енцефалити?

- Не е съобщаван такъв случай до момента, но всяка зима има. Грипът е най-честата причина за загиване на деца за 1 ден. Обикновено са в разгара на сезонната епидемия през януари-февруари. Всичко от началото до края се случва за ден, драматичното влошаване е наистина за часове. Такъв случай имаше миналата година във Враца, предишната в Добрич.

Но това сега не е грип. Обаче е предупреждение, че и грипът ще дойде, а за него е доказано, че при малки деца може да причини тежка инфекция със стремителен ход и най-сигурната доказана профилактика е ваксината. Но като ги повтаряме тези неща от години, в отговор се започват обяснения как не знам какви си неща ще дават на детето да му се подсилва имунитетът, как с не знам какво си ще го хранят.

Напомням за тези, които са склонни да се вслушат в разума и опита на медицината: сега е времето децата да бъдат ваксинирани - всички деца над 6 месеца, за които няма противопоказания.

- Кои други вируси могат да породят сходна по тежест инфекция при деца?

- Ентеровирусите. Преди години имаше епидемия от ентеровирус 71, която погуби за 2-3 седмици няколко деца. Майка ми беше началник на детското отделение в Стара Загора и буквално спеше в болницата, не се прибираше заради многото постъпващи едно след друго деца в тежко състояние.

- А сега дали е можело да се избегне най-страшното?

- Където и да беше детето, щеше да загине. При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. Не може да се каже, че има закъснение. В момента в София има стотици деца с температура 40 градуса и другите симптоми на вирусни заболявания. Те обаче при 99% и отгоре завършват благоприятно. В редки случаи нещата тръгват накриво, което се определя от взаимодействието между детето и вируса.

В случая вероятно не става дума за сепсис, няма данни за сепсис.

- Трагедията подсеща за липсата на национална детска болница?

- Разбира се, че би трябвало да има съвременна голяма детска болница, но не само сграда, а и достатъчно професионалисти, които да работят в нея. Картината в момента не е розова. В отделенията работи по 1 сестра и обикновено е на около 60 г. Отделно на каквато и възраст да е, не може един човек да се грижи за 20-25 тежко болни.

Но където и да беше постъпило детето…

- Какви симптоми подсказват веднага да се търси лекар?

- Симптомите при инфекциите са едни и същи – нарушаване на общото състояние, висока температура, кашлица, повръщане, диария. По тази логика всяко дете с температура трябва да се вкара в болница, което няма как да се случи. Ако родителите са притеснени, разбира се, ще заведат детето на лекар, ще се консултират най-малкото с неговия педиатър.

- В момента при вас в Инфекциозна болница има ли свободни легла, деца с какви заболявания лекувате?

- Не е много пълна клиниката, има може би малко повече деца с остри вирусни инфекции.

При нас много от децата са със симптоми, сходни с тези, които е имало починалото момченце. Нищо не пречеше това дете да е в нашата болница. И най-вероятно не е дошло при нас, защото, без да абсолютизирам, родителите обикновено се страхуват, че като детето им се лекува в инфекциозна болница, ще се зарази с нещо. А не си дават сметка, че всички, които са при нас, са се заразили отвън.

По стечение на обстоятелствата детето не е дошло при нас. Но и да беше постъпило, нищо повече нямаше да направим. Просто тези неща, за съжаление, понякога се случват. И ще се изправим пред драматични протичания отново през зимата, когато започне грипът.

- Събира ли се статистика каква е честотата на фаталните случаи за сезон?

- Всяка зима има по няколко, за страната са по 10-20 на година, не повече.

- Какво е най-важното, което в този момент може да се каже във връзка с трагедията, може ли да се отправи ясно послание, предупреждение, съвет?

- Ако трябва да се акцентира върху нещо, това е, че вирусът, предизвикал загиването на детето, реално няма профилактика, няма ваксина или нещо друго, което да се направи, за да не се случва това. Но за грипа – има. И сега е моментът да се ваксинират децата. За възрастовата група от 6 месеца до 8 години се препоръчват две детски дози през определен интервал от време, ако се ваксинират за първи път в живота.

- С какви преобладаващи диагнози са децата, които се лекуват при вас в момента?

- Най-честата диагноза при нас е вирусна чревна инфекция. В другите клиники и отделения, които са с друг профил, диагнозите са преобладаващо бронхиолити и пневмонии.

- От дългогодишния си опит може ли да кажете как се уточнява каква е инфекцията, правят ли се някакви специални изследвания?

- Насоката за изследванията се определя от клиничните симптоми, това е нещото, което лекарят първо учи 6 години, после специализира, с годините практика надгражда и трупа опит. Мнозина си мислят, че диагнозите се поставят в лабораториите и след това хората се лекуват в аптеките, което не е така.

За да се постави диагноза, трябва да се разпита подробно как се е разболяло детето, какво се е случило до момента, да се направи обстоен преглед.

Нека хората не си мислят, че за всяко състояние има изследвания, които като се направят, и всичко се изяснява. Често се работи в условия на липса на информация и време. За да има промяна в лабораторните показатели, детето трябва да е в състояние, което за лекаря вече е било видимо обезпокоително.

Лабораторните изследвания подпомагат диагнозата, но сами по себе си не я поставят. И, за съжаление, не всичко се лекува успешно.уолъс
11/18/2019 12:22:23

Да призоваваш родителите да подлагат БЕБЕТАТА СИ ("6 месеца") на тези опасни,неефективни и в крайна сметка ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ (всички противогрипни неизбежно са такива) ваксини е ЛУДОСТ, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Мангъров публично, с детектор на лъжата да каже вярва ли че това е безопасно!?! Сигурен съм какво би излязло!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Амая е най-новото попълнение в звездната фамилия Шопови. Само преди минути младият актьор и лекар - Наум Шопов публикува в профила си във фейсбук два фотоса, под които написа, че е станал баща. С най-красивия подарък го дари годеницата му Тея.  Двамата са заедно от 7 години, а миналата година, точно на рождения ден на Тея той я изненада с красив

С усилията на Българския зъболекарски съюз и над 400 нейни членове от създаването си досега националната програма за орално здраве на децата е намалила риска от кариеси на 140 000 деца. Освен това е обучила семействата им на добрите практики за поддържане на здравето на зъбите и венците и за ролята на храненето.

Още 4 бебета са се родили през тази есен, благодарение на донорската инвитро програма на Столична община. От всички новородени по тази програма момчетата са вече 9, а момичетата - 4. В очакване на благата вест са още няколко семейства от София, които са се нуждаели от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, информират от Столична община

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. По настояване на "Обединени патриоти" ГЕРБ ще подкрепи направеното предложение от БСП за увеличение на парите от бюджета. Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов

Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това, предава БНР. Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз по две дела. Те са на „ЕВН България Топлофикация“ съответно срещу

Дългокрака блондинка шашнала министрите и съветниците им на срещата с президента Радев за водната криза на "Дондуков"2, написа сайт и се загрижи за близостта на въпросната особа с Румен Радев като дори ожали Десислава Радева. Въпросната блондинка е  Мария Маринова - главен експерт в дирекция "Протокол" в администрацията на президента