Фосилизирани зъби от гигантска маймуна, чийто ръст е бил 2 пъти по-висок от този на възрастен човек, са открити в южната част на Чили, пише в. "Мирър".

Изчезналият вид, наречен Gigantopithecus blacki, е живял преди около 2 млн. г. Бил е близък до днешните орангутани.

Според учени извлеченият от кътник генен материал дава най-древните скелетни белтъци, секвенирани досега. Те разкриват възможността да се разшири еволюционната връзка между хората и изчезнали преди 2 милиона години видове.

Най-древните човешки фосили със съхранена ДНК датират отпреди 400 000 г., а това оставя празнина в историята на еволюцията. "От еволюционна гледна точка, различните от човека примати са относително близки до нас - каза шефът на изследването Фридо Велкер от университета в Копенхаген. - Тоест, можем да получим информация за еволюционната линия, довела до появата на човека."

Учените са използвали масспектрометър, за да секвенират белтъци от зъбния емайл от G. blacki. Процесът включва разлагането им до пептиди и анализ на масата им, за да се установи химичният състав. Технологията наскоро бе използвана, за да се извлече генна информация от зъб от носорог отпреди 1,7 млн. г. Методът е революционен, тъй като дава генна информация от фосили в райони със субтропичен климат, коята не се получава чрез ДНК тестове. "Доскоро можеше да се извлече генна информация само от фосили на 10 000 г. от места с топъл, влажен климат", каза Велкер.

Фосили от G. blacki с долни челюсти и зъби първо са открити през 1935 г. в пещера в Южен Китай, но поради липса на черепни кости учените не са успели да направят възстановка на физическите характеристики на древното животно.

Сега секвенирането е позволило да се създаде представа как е изглеждал G. blacki, който е изчезнал преди около 300 000 г. Смята се, че е достигал височина около 3 м и е тежал около 600 кг.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".