„Вчера най-накрая пристигна грипната ваксина. Аплодирам тази програма, защото това е първа стъпка на здравното министерство и НЗОК да направят профилактика на грипните заболявания при възрастните”, каза в предаването „Събуди се” по NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Той поясни, че ваксината ще бъде разпределена в страната след понеделник, 18 ноември.

Заради топлото време грип у нас още няма.

„Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”, каза проф. Кантарджиев. Каква е причината за смъртта на детето ще бъде изяснено от проверката.

Относно заразата от морбили проф. Кантарджиев обясни, че 2 седмици не е имало разпространение на болестта, но на третата са се появили нови случаи.

„Разпространението на морбили сред децата до 8 г. е проблем в Монтана. Има 1 заразено бебе в София, което още не е било ваксинирано. В Пазарджик има 1 дете, контактувало с човек, върнал се от Франция”, каза професорът. При три от децата от Монтана е написано, че са ваксинирани, но се оказало, че не са.