Специалистите настояват за бързо приемане на национален план срещу антимикробната резистентност.

Големите медицински пробиви от миналия век може да бъдат зачертани от разпространението на антимикробната резистентност. Лечимите инфекциозни заболявания могат да станат нелечими и да се разпространят на вълни в целия свят. И това започва да се случва.

Антимикробната резистентност е способността на микроорганизмите - бактерия, вирус, гъбичка, да преборят антимикробното лекарство.

Резистентността към медикаменти е естествено еволюционно явление. Когато микроорганизмите са подложени на антимикробно средство, най-силните микроби оцеляват и остават недосегаеми за антимикробното средство. След това предават своята устойчивост на потомството си.

Прекомерната или неправилна употреба - например в недостатъчна дозировка или недовършен лечебен курс, на антимикробни медикаменти влошава лекарствената резистентност. Втори опасен, но невидим път е неоправданата употреба на антибиотици във ветеринарната медицина.

Антимикробната резистентност

убива над

33 млн.

европейци за 1 г.

България е на 16-о място по последната статистика от центровете за контрол на устойчивите инфекции.

Супермикробите, които не се боят от лекарствата, силно ограничават броя на използваемите антибиотици. Това накара Световната здравна организация да раздели антибиотците на 3 групи: достъпни за широка употреба по лекарско предписание, антибиотици за по-сериозни инфекции и група медикаменти под ембарго за резерв в случай на животозастрашаващи състояния.

В навечерието на Световната седмица за осведоменост за антибиотиците 18-24 ноември здравната комисия в парламента организира кръгла маса по въпросите на резистентността с експерти и представители на здравните институции и офиса на Световната здравна организация в България. Участниците във форума се обединиха в мнението, че в най-кратки срокове трябва да бъде приет национален план за действие срещу антимикробната резистентност.

Най-високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорините от последно поколение. Причината е, че тези антибиотици в България са сравнително евтини и през годините са използвани много често без строги индикации.

Антибиотикът е сред гениалните открития на медицината. Какво го прави ефективен до момента, в който бактериите развият устойчивост?

Антибиотикът се

свързва само

със структури в

бактериалната

клетка,

които нямат аналог в клетките на хората и животните.

Почти половината от всички антибиотици в болниците се предписват ненужно или неподходящо, твърди Европейският център за контрол на инфекциите. Злоупотребата с антибиотици в болниците е основен двигател за развиване на устойчивост на бактериите към антибиотици.

Когато бактерии от един щам придобият резистентност към три и повече групи антибиотици, се определя като полирезистентност.

Сред рисковите фактори за заразяване с резистентни бактерии са

престой над

5 дни

в болница,

хронични болести

и/или напреднала

възраст, ниски

дозировки

антибиотик,

много кратки или много продължителни курсове, назначаване на терапия без нужда за презастраховка. Такива инфекции са мъчителни за пациентите и в някои случаи животозастрашаващи. Тежестта на заболяванията е сравнима с тази на туберкулозата и ХИВ/СПИН.Инфекциите, причинени от такива бактерии, се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на интензивно болнично лечение. По оценка на СЗО икономическите загуби от задълбочаващата се антимикробна устойчивост ще са

сравними с

щетите от

световната

финансова криза

2008-2009 г.

Във всички класове антибиотици се развива резистентност, включително и към новите, поясни зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов. Той обясни, че след крачката да се забрани профилактичното използване на антибиотици във ветеринарната медицина държавата подготвя нови ограничения.

Обезсилването на антибиотиците е много тревожно и поради застоя в създаване на нови антимикробни лекарства.

В процес на

разработка са

51 антибиотика

според д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен мениджър за контрол на антимикробната резистентност в офиса на СЗО за Европейския регион. Заради антибиотична резистентност обаче в следващите 30 години се очаква да починат над 2 млн. души. В Европа за момента на челните места по смъртни случаи в резултат на антибиотична резистентност са Италия и Гърция.

У нас, както и във всички страни на континента,

антибиотици се

приемат основно

при домашно

лечение

Това създава условия и за самолечение - друг фактор за подхранване на антибиотичната резистентност.

Изключително важно е употребата на тази група лекарства да става само по лекарско предписание и след микробиологично изследване.

Загрижеността на експертите за антибиотичната резистентност ги прави съюзници в информационните кампании за правилна употреба на лекарствата и превенция на самолечението.
Загрижеността на експертите за антибиотичната резистентност ги прави съюзници в информационните кампании за правилна употреба на лекарствата и превенция на самолечението.