Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка?

Не е лесно да определим дали човека срещу нас, който е със зачервен нос, има грип или просто е настинал. Причината е, че и двете са вирусни инфекции, които имат сходни симптоми, но причинителите им са различни.

Много от симптомите се срещат по-скоро при настинките, отколкото при грипа, както и обратното.

Как да познаем симптомите на двете инфекции:

Симптомите при настинката настъпват постепенно, докато тези при грипа ни повалят от раз;

Кихането, дразнещо гърло и червен нос са по-скоро характерни за настинките;

Хората, които имат грип, бързо вдигат висока температура, докато при настинка рядко се вдига температура;

Грипът обикновено е придружен от силни мускулни болки по цялото тяло и главоболие, докато при другата инфекция те са много по-леки;

Неглижирането на симптомите на грипа и забавянето на лечението може да доведе до усложнения, едно от които е пневмонията или бактериални инфекции, които са редки симптоми при другата инфекция.

Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар. Посещението на кабинета му е задължително, ако състоянието се влоши рязко. Специалистите съветват и в двата случая да приемаме много течности, да избягваме контакти с много хора и да си почиваме.

Полезни храни срещу грип

От голямо значение за предпазване от грип е начинът на хранене. Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено. В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка. Консумацията на зехтин, приготвен от маслини, и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита.

Интересно е да се знае, че хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, много по-рядко боледуват. В момента се правят много лекарства и хранителни добавки, на основата на гроздето.

Консумацията на подправки - канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект. Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация.

Погрешно е мисленето, че консумацията на люто - най-вече люти чушки, чесън и лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия.

Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е много погрешна.

Тютюнопушенето, което води до отлагане на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не трябва да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим.