3°C   София
 

Полезни съвети от лекар с 30-годишен опит в педиатричната онкология

Онкологичните заболявания засягат все повече хора по цял свят, във всички възрастови групи, включително и при децата, а според специалистите основната причина най-вероятно е свързана с индустриалното развитие. Ракът при деца, освен че се среща все по-често, става и все по-агресивен: с внезапна проява, засягане на няколко органа едновременно и много по-бързо развитие от това, което е описано в медицинските учебници. Освен това, специалистите наблюдават все повече случаи на рак при бебета в първите месеци от живота им. По данни на Световната здравна организация, всяка година около 300 000 деца по света във възрастта от 0 до 19 години се диагностицират с рак. Най-честите онкологични диагнози в детска възраст са левкемия, мозъчни тумори, лимфоми, саркоми, рак на костите и на черния дроб.

Но как е възможно дете да бъде диагностицирано с рак? Повече по темата разказва проф. д-р Инджи Аян, специалист от болници Acibadem (Турция) с повече от 30 години опит в педиатричната онкология.

Рискови фактори и причини за рак при децата

Преди всичко, има генетични фактори, които предразполагат към развитие на рак, посочва проф. Инджи Аян. Така например, ако майката е била диагностицирана с рак на гърдата в ранна възраст и има роднини (майка, баба) с рак на гърдата, това е ясен знак, че здравословното състояние на детето трябва да се проследява, защото има риск от възникване на сарком. Освен това, има определени заболявания, които повишават риска от възникване на онкологично заболяване, като например някои вродени заболявания или имунодефицитни синдроми. Друга причина за възникване на рак при деца могат да бъдат хромозомни аномалии, които се асоциират с по-висок риск за левкемия или лимфоми.

Освен генетичната предразположеност, някои вируси, с които децата влизат в контакт, могат да провокират развитието на рак. Хепатит B например може да предизвика рак на черния дроб. Или вирусът на Епщайн-Бар, който е много често срещана инфекция при децата, в някои случаи може да доведе до възникването на лимфом, назофарингеален карцином или друг вид рак. Друг вирус с вероятни негативни последствия е HPV вирусът. Хепатит С, от своя страна, в някои части от света, като средиземноморската зона или африканските държави, може да доведе до развитие на лимфом.

Оказва ли въздействие средата, в която отглеждаме децата си?

„През последните 10 години забелязвам повишаване на честотата на ракови заболявания при децата и една от причините е масовото производство“, казва по този повод проф. Инджи Аян. Прилагането на торове и хормони на растежа за увеличаване на производителността оказва негативно въздействие върху гените и причинява опасни онкогенни мутации. Замърсяването, включително онова, което е свързано с употребата на нови технологии (телефони, таблети) може да повиши честотата на онкологичните заболявания при децата (левкемии, мозъчни тумори, някои видове саркоми). „И трябва да подчертая, че тютюнопушенето, особено от страна на майката, но също и на бащата, води до повишаване честотата на саркоми при децата на пушачи, в сравнение с децата в семейства на непушачи“, допълва специалистът.

Симптомите за рак при децата – кога да се притесняваме?

Експертът от Acibadem е категорична: ракът в детска възраст е лечим. Над 60% от децата, които страдат от онкологично заболяване, могат да бъдат спасени и да водят нормален живот впоследствие – това са обобщени данни да всички видове рак, независимо от етапа, на който са диагностицирани. Но успеваемостта нараства до 90% в случаите на ранно диагностициран рак. Поради това, родителите трябва да обръщат внимание на първите симптоми.

Важното в случая е да не се преувеличават, но и да не се игнорират някои признаци. На първо място, родителите трябва да знаят, че ракът при децата е остро протичащо заболяване, което означава, че е притеснително, ако детето не се чувства добре в продължение на дни или седмици. Знак за тревога би било, ако детето често развива инфекции или вдига висока температура; бледо е на вид; изглежда анемично или по кожата се появяват петна, които предполагат хеморагии (кръвоизливи); при често кървене от носа или гингивити (възпаление на венците); главоболие, съпроводено с плач; епизоди на повръщане, което може да е признак за повишено вътречерепно налягане; болки в краката в периода на растеж. Освен това, майката трябва да следи за подутини в областта на фонтанелата в кърмаческия период. Ако се наблюдава намаляване на концентрацията и влошаване на представянето в училище, това може да бъде сигнал за мозъчен проблем.

Освен ранното поставяне на диагнозата, от ключово значение за справяне с болестта е още едно условие: провеждането на правилно лечение в болница с опит в педиатричната онкология, която разполага с последните технологии. И това трябва да стане от самото начало.

Експертен екип за лечение на рак при деца

„През последните години имах много пациенти от Балканите и забелязах, че обикновено те се обръщат към нас за второ мнение, след като вече са се лекували в собствената си страна, но заболяването е възникнало повторно. Когато болестта се появи за втори път в кратък период от време е по-трудно да спасим живота на пациента“, отбелязва проф. Инджи Аян. Колкото по-рано в развитието на болестта родителите потърсят опитен екип с мултидисциплинарен подход, толкова по-висока е успеваемостта от лечението.

„В болница Acibadem Maslak, където разполагаме със специална клиника за педиатрична онкология, залагаме на безценното сътрудничество със специалисти в нуклеарната медицина (които могат да анализират цялото тяло с PET-CT изследване), анатомична патология (които могат да извършат биопсия без хирургична намеса, само с ултразвук или томография) и генетиката. За всеки отделен пациент веднъж седмично се събира туморният борд – екипът от всички специалисти, които участват в работата по даден случай, за да обсъди възможностите и прогреса. Това постоянно сътрудничество и ултра модерните технологии ни помогнаха да излекуваме стотици деца през последните години“, обяснява проф. Аян.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgariaТревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Амая е най-новото попълнение в звездната фамилия Шопови. Само преди минути младият актьор и лекар - Наум Шопов публикува в профила си във фейсбук два фотоса, под които написа, че е станал баща. С най-красивия подарък го дари годеницата му Тея.  Двамата са заедно от 7 години, а миналата година, точно на рождения ден на Тея той я изненада с красив

С усилията на Българския зъболекарски съюз и над 400 нейни членове от създаването си досега националната програма за орално здраве на децата е намалила риска от кариеси на 140 000 деца. Освен това е обучила семействата им на добрите практики за поддържане на здравето на зъбите и венците и за ролята на храненето.

Още 4 бебета са се родили през тази есен, благодарение на донорската инвитро програма на Столична община. От всички новородени по тази програма момчетата са вече 9, а момичетата - 4. В очакване на благата вест са още няколко семейства от София, които са се нуждаели от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, информират от Столична община

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дългокрака блондинка шашнала министрите и съветниците им на срещата с президента Радев за водната криза на "Дондуков"2, написа сайт и се загрижи за близостта на въпросната особа с Румен Радев като дори ожали Десислава Радева. Въпросната блондинка е  Мария Маринова - главен експерт в дирекция "Протокол" в администрацията на президента

Прокуратурата в Бургас разпространи видео, в което показва провеждането на следствен експеримент за убийството на 33-годишния Петър Валериев и как разследващи намират оръжието - автомат, скрит в тръстиките на езерото Вая. Във видеото се вижда как задържаният за убийството, за който "24 часа" научи, че се казва Иван П., на 32 г

Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията на бюджета остави партиите без пари за догодина. Предложението на управляващите субсидията да е 1 лев получи подкрепата само на 103 депутати от ГЕРБ, Воля и двама независими. От всички останали - БСП, ДПС и "Обединени патриоти", събраха 120 гласа и успяха да съборят предложенията на кабинета