Български лекарски съюз застава зад здравния министър в искането му до съда срещу решението за ваксините. Това заяви зам.-шефът на БЛС д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

Повод за възраждането на спора "за" и "против" ваксините стана решението на съда в Сливен, с което се позволи на детето на отец Евгений Янакиев да ходи на детска градина без да е ваксинирано. Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на съда.

Ваксини трябва да се слагат, защото това се прави при заболявания, за които няма друго лечение, обясни д-р Брънзалов. Борбата с тези ваксини е колективна, постигаме 95% максимално покритие, но има окол 5%, които ги пазят останалите деца, за да не се появи това заболяване, допълни той.

Комисията за защита от дискриминация се е произнесла, че това не е дискриминация - като не иска да си ваксинира децата - нека си ги гледа у тях, няма да получава и детски за тях. А съдът в Сливен не е взел нито едно лекарско мнение, разсъждавал е само логично, коментира д-р Брънзалов. И обясни, че решението на съда в Сливен е прецедент и няма такова друго в Европа.