27°C   София
 

Специалистът по гастроентерология д-р Радислав Наков за предимствата на РЕПАХЕРБ, диетата и спорта

Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоана-ИСУЛ“, член е на Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология, директор на Европейското училище за млади гастроентеролози и председател на Асоциацията на младите хепато-гастроентеролози в България.

Д-р Наков е носител на наградата за най-добър млад лекар на Българския лекарски съюз за 2017 г. "Ти си нашето бъдеще". Завършва медицина през 2013 г. в София, специализира в Германия, Великобритания и Италия. Защитава докторантура през 2017 г. Има 17 публикации с импакт фактор и още 30 в реферирани списания. Научните му интереси са свързани с възпалителните чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, микробиота и гастроентерологичните прояви при транс-тиретинова амилоидоза.

- Д-р Наков, тази година за първи път Българското дружество по гастроентерология спечели пет научни европейски проекта. Какво предстои след този успех?

- Можем да се похвалим, че заедно с нашите съседи за първи път в историята на българската гастроентерология успяхме да спечелим пет такива проекта. Получените средства ще се използват за срещи, форуми и обсъждания на науката в нашата област. Вече работим по симпозиум в Белград, на който фокусът е карциномът на дебелото черво - сериозен проблем на развиващите се общества. Друг симпозиум ще се проведе в Кишинев, Молдова, и акцентът ще бъде амилоидозата - много рядка болест.

Кулминацията ще бъде конгрес на младите гастроентеролози от цяла Европа в Хърватска, където ще начертаем бъдещето на професията ни за следващите десет години.

- Неотдавна с ваши колеги осъществихте първото онлайн проучване за чревни оплаквания сред българите. Какви са резултатите?

- Проучването беше за честотата на чревните оплаквания сред активното население, а резултатите са изключително интересни. Оказа се, че всеки четвърти българин страда от стомашно-чревни оплаквания - болки в корема, разстройство, запек или нещо друго. Хемороидите също нарушават рязко ежедневието на този, който ги има, той не може понякога адекватно да върши социалните си ангажименти.

- Хората с хемороиди се притесняват да говорят за тях. Къде се крие причината?

- Да, така е. Хемороидите атакуват много деликатна зона на тялото, а хората по принцип се притесняват да говорят за интимните си области. За съжаление това е една от основните причини много често пациентите, които имат болести в областта на ректума, да не ходят на лекар и да не споделят за този сериозен проблем.

- Съвременна болест ли са хемороидите? Някои експерти правят пряка връзка с конструкцията на модерните тоалетни чинии, на които се сяда. Това ли всъщност е една от причините за появата им?

- Да, можем да сме категорични: съвременният начин на изхождане под прав ъгъл е един от факторите за образуване на хемороидите. Невероятното удобство да седим на трон, докато ходим по голяма нужда, може понякога да доведе до хемороидите. А има научни доказателства, че ходенето в старите нужници, така наречените клекала, не позволява образуването на разширени вени.

- Как пациентите могат да облекчат всекидневната си болка?

- Препоръчвам стъпаловидния подход в лечението и облекчаването на симптоматиката на хемороидалната болест. Нормално е да се започне с диетични ограничения.

Когато обаче се появят болката, сърбежът или неприятното кървене, пациентите задължително трябва да посетят лекар, който да им изпише лекарство или хранителна добавка. Повечето продукти на пазара съдържат обезболяващи средства като лидокаин или хиалуронова киселина, но има и някои други вещества, които могат да се използват за лечение на хемороидалната болест.

- Какво е новото в медикаментите?

- Новото е молекулата сукралфат, която доскоро я нямаше на нашия пазар. Основната й функция е да се свърже с нарушението на лигавицата и да я запълни, като създаде предпазващ слой. Точно това трябва да се случи и при правилното лечение. Ние, лекарите, сме я учили в учебниците, но до този момент не можехме да я използваме в практиката си.

За щастие на нашия пазар се появи такъв нов продукт, който освен сукралфат съдържа и няколко оръжия на билковата медицина - невен, хамамелис и лайка. Този продукт се нарича РЕПАХЕРБ. Унгарски е, а унгарците могат да се похвалят с отличната си фармацевтична школа.

- Бихте ли описали по-подробно как действа РЕПАХЕРБ?

- РЕПАХЕРБ успокоява симптоматиката при хемороидите, като основното предимство се реализира чрез неговата съставка сукралфат. Молекулата действа точно върху самия хемороид, като подпомага възстановяването повърхността на лигавицата на правото черво.

В букета от съставки на РЕПАХЕРБ има и три билки - невен, лайка и хамамелис. Невенът и лайката са доста известни, може би от над сто години се знае, че техният ефект е противовъзпалителен и противоболков. Хамамелисът дава второто предимство на РЕПАХЕРБ - освен противовъзпалително, той има и блокиращо действие на едни определени клетки в човешкия организъм, които се активират, когато настъпи някакво усложнение. В Австрия и в Испания хамамелисът е използвано оръжие на традиционната медицина от началото на века, което е доказателство за неговия силен ефект. РЕПАХЕРБ обединява успокоителните сили на всичките тези съставки.

- Може ли хемороидите да бъдат окончателно излекувани?

- Може да говорим за облекчаване на симптоматиката и за временно решаване на проблема, защото не се знае дали няма да се появи отново. На това място е слаба стената на кръвоносните съдове и ние решаваме проблема за определен период от време, но той може да се появи отново.

Именно поради тази причина говорим за успокояване на симптоматиката. Това е много важно за пациента. Когато има болка, сърбеж, който не му позволява да седне нормално и да работи, успокояването на симптомите е от изключително значение. Убеден съм, че хората, които страдат от хемороиди, ще се съгласят на сто процента с мен.

Разбира се, ако тази терапия не помогне, се минава към хирургия. Хирургията помага при някои пациенти, при други може да не помогне и да се стигне до рецидив.

- Каква е първата стъпка, когато при вас дойде пациент с хемороиди?

- По принцип препоръчвам първо лечение, което е комбинирано между таблетки и продукти за мазане, както е с РЕПАХЕРБ - той съществува под формата на маз и под формата на свещички. На пазара има и други продукти като таблетки, които се пият. Подходът е индивидуален и специалистът преценява кое средство да използва при своя пациент.

- Колко продължава лечението на хемороиди?

- Сукралфатът като активна съставка, ако се ползва в продължение на 28 дни, има изключително добър ефект за повлияване на симптоматиката в сравнение с лидокаина. Това е много важно. Така че един курс на лечение може да продължи месец, месец и половина. Най-често - един месец. Ако това не помогне, можем да повторим курса. И ако все още няма ефект, пациентът се насочва към хирург.

- Наследствено заболяване ли са хемороидите?

- Точно определен ген, изолиран за хемороидите, не съществува. Истината е, че при всяко едно заболяване има комбинация между наследственост и фактори на средата - какво ядем, как спим, дали има стрес и т.н. Разбира се, ако в рода си имаш роднини, които страдат от хемороиди, шансът ти да развиеш хемороидална болест е по-голям, отколкото ако роднините ти нямат.

Но не трябва да се забравят и факторите на средата - прием на алкохол, застоял начин на живот, употреба на мазни и пикантни храни. Всичко това в комбинация може да предизвика хемороидалната болест и съответните симптоми от нея.

- Как се отнасят един към друг спортът и хемороидите?

- Спортът би трябвало да влияе позитивно на хемороидите, защото човек се движи и кръвообръщението в тази зона се подобрява. Това би трябвало да означава, че и хемороидите ще се повлияят добре. Но за съжаление практиката показва, че много хора въпреки активното движение имат този проблем, боли ги и страдат. Спортът е помощно средство, но не е панацея за излекуване. Когато има проблем, трябва да се мисли за адекватно повлияване на симптоматиката.Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...