25°C   София
 

От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората ги ядат пресни и печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, ревматизъм и камъни в бъбреците, простудна кашлица и прегракналост. Имало е и поговорка, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. А и сега всеки изучаващ английски я знае: An apple a day keeps the doctor away – „Една ябълка (изядена) на ден, държи доктора надалеч”, т.е. ябълката те прави здрав и нямаш нужда от лекари.

Много рецепти от народната медицина са стигнали до нас и се потвърждават от медиците. Установено е, че ябълките са ефикасно средство и при хипертония. Проведен е следният експеримент. На пациентите се дават по 400 г ябълки дневно в продължение на 10 до 24 дни. В повечето случаи резултатът е положителен: артериалното налягане се нормализира, главоболието изчезва, както и болките в сърдечната област, сънят се подобрява, диурезата (отделената урина) се увеличава.

Важна роля за лечебните качества на ябълката играят пектините. Те имат свойството да извеждат от организма токсичните вещества, включително тежките метали – олово, никел, кобалт, както и холестерина. Ябълковите диети се препоръчват при затлъстяване и редица болести. Наблюденията са показали, че фитоцидната активност на ябълките е много висока. Ако се дъвчат бавно, след минути устата се освобождава от микробите.

За благотворното действие на ябълките разказва подробно американският лекар Д. Джарвис в книгата „Мед и други естествени продукти”. Джарвис забелязал, че жителите на щата Върмонт се радват на отлично здраве и дълголетие. Този щат е на второ място в САЩ по процент на жителите над 65 г. Тук 70–80-годишни хора работят по цял ден във фермите, и то не по-зле от младите. При вглеждане се оказало, че жителите на този щат ядат много плодове – главно ябълки, листни зеленчуци и кореноплодни. Това зарежда организма с всички необходими минерални вещества. В редица случаи потребните елементи може да се набавят от напитка, приготвена от 2 ч. л. мед, 2 ч. л. ябълков оцет и 1 чаша вода. Тази напитка според Джарвис снабдява организма с до 100 от нужните му вещества.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...