От древни времена ябълките се приемат като ценен хранителен и диетичен продукт. Хората ги ядат пресни и печени за подобряване на храносмилането, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, за лекуване на склероза и подагра, ревматизъм и камъни в бъбреците, простудна кашлица и прегракналост. Имало е и поговорка, че ако се изяжда по една ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. А и сега всеки изучаващ английски я знае: An apple a day keeps the doctor away – „Една ябълка (изядена) на ден, държи доктора надалеч”, т.е. ябълката те прави здрав и нямаш нужда от лекари.

Много рецепти от народната медицина са стигнали до нас и се потвърждават от медиците. Установено е, че ябълките са ефикасно средство и при хипертония. Проведен е следният експеримент. На пациентите се дават по 400 г ябълки дневно в продължение на 10 до 24 дни. В повечето случаи резултатът е положителен: артериалното налягане се нормализира, главоболието изчезва, както и болките в сърдечната област, сънят се подобрява, диурезата (отделената урина) се увеличава.

Важна роля за лечебните качества на ябълката играят пектините. Те имат свойството да извеждат от организма токсичните вещества, включително тежките метали – олово, никел, кобалт, както и холестерина. Ябълковите диети се препоръчват при затлъстяване и редица болести. Наблюденията са показали, че фитоцидната активност на ябълките е много висока. Ако се дъвчат бавно, след минути устата се освобождава от микробите.

За благотворното действие на ябълките разказва подробно американският лекар Д. Джарвис в книгата „Мед и други естествени продукти”. Джарвис забелязал, че жителите на щата Върмонт се радват на отлично здраве и дълголетие. Този щат е на второ място в САЩ по процент на жителите над 65 г. Тук 70–80-годишни хора работят по цял ден във фермите, и то не по-зле от младите. При вглеждане се оказало, че жителите на този щат ядат много плодове – главно ябълки, листни зеленчуци и кореноплодни. Това зарежда организма с всички необходими минерални вещества. В редица случаи потребните елементи може да се набавят от напитка, приготвена от 2 ч. л. мед, 2 ч. л. ябълков оцет и 1 чаша вода. Тази напитка според Джарвис снабдява организма с до 100 от нужните му вещества.

Целия текст четете тук