Злокачествените образувания скоро ще станат най-голямата причина за инвалидизация в Европа, каза пред пациенти и журналисти проф. Асен Дудов, медицински онколог в столична болница.

Проф.Дудов участва във форум "Как да говорим за рака - заблуди и реалност".

Иновациите в онкологията се развиват много бързо и това е причината за увеличаване на преживяемостта на пациентите, допълни лекарят. През 1990 г. 5-годишна преживяемост при пациенти с рак на гърдата е имало при 50 на сто от случаите, а сега тя е над 75 на сто, посочи проф. Дудов. По думите му все повече се използва персонализираната терапия, въпреки че малка група от пациентите не се поддават на такава терапия.

Десислава Велковска, експерт от Министерството на здравеопазването посочи, че средномесечните разходи за терапия на карцином на бял дроб, на гърда, на простата и за меланом достигат 50 процента от разходите за болнична помощ. По думите й лекарствената политика трябва да осигурява достъп на пациентите до висококачествени медикаменти.

Психологическата подкрепа от близки и колеги, вярата в добрия изход, вярата в лекарите са най-важни за успелия пациент, единодушни бяха пациенти с карцином на гърдата.