31°C   София
 

В първите месеци на кърмене да се избягват цитруси,

бебето няма ензими да разгради веществата

Бременността, особено първата, и периодът след нея са моменти, изпълнени с много въпроси и несигурност за всяка жена. Въпреки по-големите възможности за достъп до информация, които съвременните майки имат, те все по-често се консултират със своите акушерки по въпроси, свързани с храненето и кърменето, наблюдава в практиката си акушерката от “Майчин дом” Тамара Маринова, специалист с над 40-годишен опит и консултант по кърмене от 12 години.

“Правилното и добро хранене е много важно и съществено не само за здравето на бебето, но и на майката. По време на бременността например, ако жената не се храни както трябва, започват процеси на разграждане, а за да се развива правилно плодът, важните за него хранителни вещества се дърпат от нейния организъм, което допълнително го отслабва”, напомня тя.

По време на бременността, а и след това менюто на майката трябва да включва богат набор от витамини, минерали, въглехидрати, мазнини и белтъчини. Традиционните български плодове и зеленчуци, националната кухня, както и тази, характерна за ширините около нас, са много подходящи. Те благоприятстват добре и синтеза на кърма след раждането.

Майката трябва да приема достатъчно количество калций, за да може да се развива скелетът на бебето по време на бременността, а и след това. Трябва да хапва и

храни, които

поддържат

хемоглобина

в нормални стойности, защото бебето започва да натрупва желязо в последния триместър на бременността. Препоръчителни са чистата телешка пържола, както и медът. От него е достатъчна една лъжица на ден, съветва Маринова.

Желанието на много млади майки бързо да върнат фигурата си и да влязат във форма след раждането ги кара да ограничават хранителния си режим, изключвайки видове, а понякога и цели групи храни. Това обаче оказва негативен ефект не само върху количеството, но и качеството на кърмата.

“Ако в периода след раждане жената влезе в някакъв ограничителен режим на хранене,

се разграждат

мазнини и

токсините от тях

насищат кърмата

В мазнините се складират отпадни продукти, които тялото по една или друга причина в даден момент не може да разгради и изхвърли”, казва специалистката.

За нуждите на една кърмеща майка са необходими около 2500 килокалории дневно, набавени от разнообразна храна, включваща въглехидрати, протеини и мазнини.

“На жена, която не извършва активна физическа дейност, са ѝ необходими 2000 калории на ден, а като кърмачка тя трябва да приема още 500 допълнително, така че да може организмът да произвежда кърма и да изхранва бебето”, обяснява Тамара Маринова.

Кърмещата жена трябва да яде поне 1 яйце на ден. Хубаво е да се консумира по парче сирене и кашкавал на ден. Много полезна по време на кърмене е и изварата, както и

1 кофичка

кисело мляко,

но трябва да

избягва прясното

Зърнените храни също са много препоръчителни. “Там, където е люспата на зърното, се намират витамините и минералите, затова съветваме всички млади майки да включат в менюто си грухана пшеница, жито и овесени ядки. Заедно с тях на денонощие е добре да приемат по шепа ядки като бадем, кашу, орех, лешник, тиквени и слънчогледови семки, сусам и сусамов тахан”, съветва акушерката.

В настъпващите по-хладни дни билковите чайове са не само добро средство за сгряване, но те повлияват добре и на кърмата. 

“Имаме много лактогонни чайове, които оказват много добро влияние върху процеса на синтез на мляко. Сред тях са тези, включващи ароматни билки като анасон, лавандула и кимион. Копривата и маточината също увеличават лактацията”, съветва Тамара Маринова. Освен че увеличават производството на мляко, тези билки тонизират храносмилателната система и намаляват коликите при бебето, подобряват лошото храносмилане. 

Има обаче и храни, които е добре в началото на кърмаческия период да бъдат избягвани. Такива са цитрусовите плодове, сред които най-вече портокалите и мандарините, защото те не са характерни за нашата географска ширина.

“Организмът на зрелия човек разгражда тези храни. Храносмилателната система на бебето в началото обаче е незряла. В нея все още лиспват нужните ензими, които да разграждат подобни храни, и попадайки в нея чрез млякото, я затормозяват. Като защитен механизъм бебетата получават разстройство, за да се облекчи това затруднено състояние”, обяснява Маринова.

Друга храна, за която също е препоръчително да се избягва, е суровата риба.

За сметка на цитрусите обаче, плодове като праскови и ягоди са много препоръчителни, стига да им е сезонът.

Освен храните, достатъчният прием на течности също е много важен, особено по време на кърмене, защото това стимулира лактацията. Майчиното мляко съдържа над 80% вода, които са достатъчни, за да се задоволят нуждите на бебето, но затова майката трябва да е винаги добре хидратирана.

“Долната граница на норма за един човек е 1,5 литра, а кърмещата жена е добре да пие по 1 литър отгоре. В топлите месеци пък загубата на течности от телата ни се завишава и тогава тези 2,5 литра стават минимален прием”, обяснява акушерката.

Недостатъчният прием

на вода намалява

производството на кърма

и води и до задържане на мазнините в майчиното мляко. “Това е и една от причините, поради които се получава застой на кърма в гърдите на жените”, обяснява акушерката.

Не само недостигът на течности, но и други, безобидни на вид неща могат също значително да повлияят на производството на кърма. Това може да се случи и ако жената не почива достатъчно. Затова толкова силно се препоръчва и съветва

майката да спи повече

в кърмаческия период

Друг специфичен фактор е зимният период. Тогава тялото се охлажда и хаби допълнителна енергия, за да поддържа нормална телесна температура. За да се случи това, протичат процеси, които също оказват влияние на количеството на кърмата, обяснява Тамара Маринова.

В различните часове на

денонощието майчиното

мляко е различно като

количество и състав

Ако жената прави някакви замервания, при всички случаи ще установи тези денонощни колебания.

Понякога обаче неспокойствието на бебето не се дължи на недостатъчно количество кърма от майката, а на завишените му нужди. През първите няколко месеца новородените наддават по около килограм и ако в началото имат нужда от едно количество храна, то е нормално нуждите постепенно да нарастват.

“Всяка майка е установявала, че има моменти, в които бебето изведнъж става по-неспокойно и търси по-често гърдите. Те са напълно нормални, случват се обикновено всеки месец и продължават между 24 и 48 часа. В това време бебето е по-често на гърдите на майка си и порциите на хранене са повече. Това подава сигнал на тялото, че търсенето е увеличено, и организмът съответно започва да произвежда по-голямо количество мляко, за да отговори на нуждите на бебето”, казва акушерката.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...