15°C   София
 

Според съдебни лекари много от привидно нещастните случаи са опити за самоубийство.

Конфликтите с хора от най-близкия кръг са водещата причина за самоубийство в България. Това съобщи екипът специалисти по психично здраве към Националния център по обществено здраве и анализи.

Липсата на комфорт в тази най-важна комуникация подтиква 47–54% от хората, които посягат на живота си. В около 22% от случаите това са конфликтите между съпрузи или партньори.

Физическо или по-често психическо заболяване е втората водеща причина за суицидни инициативи сред българите. Почти един от 3-ма, пожелали смъртта, са имали такъв мотив. Според психиатрите обяснение на тази тенденция може да се търси в застаряването на населението.

Психичните

заболявания

са сериозен

рисков фактор

за суицидно

поведение

По данни на Световната здравна организация при повечето случаи на самоубийство към момента на извършването му са били налице критерии за поставяне на психиатрична диагноза на човека, посегнал на живота си. Най-често това са афективни разстройства, личностни разстройства, зависимост от психоактивни вещества, шизофрения. При комбиниране на няколко заболявания рискът от самоубийство значително се увеличава, обясниха психиатрите.

Сред медицинските причини много напред са емоционалните разстройства, за които е характерна бърза смяна на настроението, напрегнати взаимоотношения, импулсивност, чувство за опустошеност и безсмисленост, мисленето в тесните рамки на черно-белите оценки. От 3 до 9% е рискът от самоубийство в групата на хората с емоционално неустойчивите разстройства.

Между 10 и 22% от самоубилите се са имали алкохолна зависимост. В тази група рискът от суицидни опити е 20 пъти по-висок от средното. Близки са и данните за наркоманите.

В около 35% от случаите не се установява мотивът за суицидните действия.

Когато мисълта за смърт е провокирана от физическо заболяване, най-често това са рак, епилепсия, болести на кръвотворните органи, сърдечносъдови заболявания, болести на дихателните органи, хронични заболявания на бъбреците, ХИВ/СПИН. Рискът се увеличава и след тежки операции или трансплантация.

Въпреки създаденото усещане в обществото, че главно нищетата и липсата на препитание тласкат към самоубийство, проучванията не го потвърждават.

До 5% го правят

заради бедност

или безработица

В световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60%, самоубийството заема 10-о място като причина за смърт.

Според съдебни лекари голяма част от фаталните нещастни случаи са опити за самоубийство. Те допускат, че общият брой на жертвите в света е около 4 млн.

На всеки 40 секунди един човек губи живота си при самоубийство, съобщи доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България. Затова тази година Денят на психичното здраве е под мотото “40 секунди за действие”. Фокусът върху проблема цели да повиши осведомеността за превенцията му.

От 10 г. опитите в България намаляват

От 10 години опитите за самоубийства в България намаляват. Към момента са около 10 на 100 хиляди души от населението. С тази статистика страната попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа и в света, съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Най-често опити за самоубийство правят хората в трудоспособна възраст. Често незавършените самоубийства водят до инвалидизация.

Така децата остават без родител, а близките понасят тежка психологическа травма от загубата. Понякога осъзнаването на перспективата е възпиращо, но невинаги, обясниха специалистите.

Установяването на риска от самоубийства не е приоритет единствено на психиатрите и на психолозите. Хората с мисли за оттегляне от живота значително по-често търсят консултация с лекари от други специалности. Причината е или неосъзнаване на проблема, или стигмата да бъде потърсен психиатър или психотерапевт.

Според проучванията между 45 и 70% от опиталите да се самоубият са посетили някакъв лекар две седмици преди да посегнат на живота си. Лекарите от общата практика имат сред пациентите си средно по 2 опита за самоубийство годишно и един смъртен случай на около 3,5 години.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дичо и неговата половинка Карина са известни и с готварските си умения. Двамата показаха пред bTV тяхната рецепта за червени палачинки "Ариел". Карина разказа, че Дичо прави закуската вкъщи, а тя се включва за обяда и вечерята. Дичо и Карина може да са в новото си жилище отскоро, но са заедно отдавна, а от четири години имат и дъщеря - Ариел

Емилия може да е бременна. Певицата пази в тайна добрата новина, но сред колежките й мълвата се разнася с огромна скорост. В подкрепа на слуховете се появиха снимки от участие на блондинката, на които се вижда ясно наедрял корем. Черната къса рокля на пайети, която Емилия избра, не успя да скрие корема,

Бедните пенсионери над 70 г. с помощи за храни и перилни препарати Държавата ще раздава специален пакет “бебе”, в който ще има памперси, козметични продукти, кошара, шишета, биберони и стоки от първа необходимост на самотни или бедни майки. “Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул”

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на президента Джордж Буш-старши – Нийл Буш, е взел 300 000 долара от българската "кралица" на криптовалутата Ружа Игнатова, която е издирвана от ФБР заради измама за няколко милиарда долара. Това става ясно от показанията на адвокат Марк Скот, който също е обвиняем по делото за $4 млрд., съобщи bg-voice

Между 4 и 7 ст. на километър ще плащат камионите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екологичния клас. Това обхваща автомагистралите, първи и частично втори клас пътища. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ Георги Балабанов, експерт в Националното ТОЛ управление. По-ниският екологичен клас повишава таксата с лев-два

Решение на ТЕЛК комисия от пазарджишката болница остави 12-годишно дете с аутизъм без право на помощи и личен асистент. Една от причините за това е, че от година в самата комисия няма специалист психиатър, който да поставя становища, когато се касае за състояние, свързано с психическо разстройство. Вместо от такъв, децата се преглеждат от педиатър