Поредна, 7-месечна ефективна присъда, ще изтърпи 48-годишният старозагорец Евгени Коцев, който през лятото беше задържан по обвинение, че упражнява лекарска професия без да има необходимото образование.

Мургавият жител на квартал "Лозенец" сключи споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор и призна вината си по повдигнатото му обвинение.

Пред журналисти в съдебните кулоари Коцев се похвали, че след като го пуснали на свобода срещу парична гаранция записал магистратура по специалността "Трудова медицина" във врачанския филиал на Медицинска академия, където преди време получил диплома на медицински специалист, съобщи Канал 3..

Работата си като лекар без да има правоспособност и тапия за това Коцев оправда с мисията, която Бог му дал да се грижи за страдащите и дори разказа легендата, че основоположниците на медицината Хипократ и римлянинът Клавдий Гален в началото на практиката си лекували без да имат правоспособност.

Евгени Коцев бе задържан в началото на юни т.г. докато се правел на джипи в гараж под наем на улица "Ивайло" в квартал "Лозенец". Незаконната дейност започнала през септември м.г. и продължила до 3 юни, като почти всеки ден мъжът изписвал рецепти и поставял диагнози на социално слаби и малограмотни съкварталци.

Според криминалистите Евгений е паталогичен случай на измамник, за съжаление в средите на ромската общност е припознат едва ли не като докторско светило. Зад гърба си мъжът има няколко престоя зад решетките, пробации и десетки… обещания да прекрати с незаконната си дейност. Нееднократно е заявявал, че се чувства призван да работи като лекар, защото това било в… кръвта му.

"Разберете, медицината е в кръвта ми, аз и в ада ще вляза, но лекар рано или късно ще стана, въпреки че времето тече… Съжалявам за това, което направих, но пак повтарям, към него ме подтикна желанието да помагам на хората!”, изповядва веруюто си той многократно. Месеци преди да бъде задържан Коцев се изживяваше като защитник правата на ромите в социалните мрежи, дори събираше подкрепа за серия от подписки за всевъзможни псевдокаузи.