15°C   София
 

Преминаването към здравословен хранителен режим може да спомогне за преборването на депресия за по-малко от месец, сочи научно изследване.

Специалистите изследваха 76 студенти, страдащи от депресия, между 17 и 35 години. Всички те се хранели най-вече с преработени храни, захар и наситени мазнини. 

Учените откриват, че давайки им повече плодове, зеленчуци, риба и чисто месо, състоянието им значително се подобрява само за три седмици.

Експертите твърдят, че храните, богати на повече витамини, минерали и антиоксиданти подхранват мозъка и намаляват нивата на вътрешно безпокойство, свързани с депресията, предава "Дейли мейл".

Изследването на учените от университет в Австралия е най-новото от редица проучвания, свързани с добрия хранителен режим и подобряването на умственото състояние.

В началото на изследването студентите попълват въпросник, в който описват състоянието си и хранителните си навици.

Всички те посочват 7 или по-високо ниво в скалата за депресия, безпокойство и стрес - сигнал за тежка депресия.

Участниците в изследването до този момент приемали големи дози преработени въглехидрати, наситени мазнини и захар.

Учените ги разделят в две групи - първата с промяна на хранителния режим, а втората с регулярен. През цялото време всички продължават да приемат антидепресанти.

На подлагащите се на новия начин на хранене се препоръчват 5 порции със зеленчуци дневно, както и 2-3 плода. Освен това те трябва да приемат и по три порции пълнозърнести храни, три порции чисто месо, яйца, тофу или бобови изделия, както и две супени лъжици зехтин и чаена лъжица куркума или канела всеки ден.

Същите са инструктирани да намалят рафинираните въглехидрати, захарта, наситените мазнини и преработени храни. 

Другата група продължава да се храни по начина, по който си ядат по принцип. 

След 21 дни студентите от първата група посочват спад в нивото на депресия от 7.2 до 4.4, което вече се счита за нормално. Безпокойството им пада от 6.3 на 3.4, а нивото на стрес от 7.7 до 4.8. 

При втората група обаче подобни промени не се наблюдават. 

"Тези открития показват, че дори леката промяна на дневното меню е полезна като допълнителна терапия за намаляване на симптомите на депресия", пишат авторите на изследването.

3 месеца по-късно 21% от студентите с променен хранителен режим се придържат към него заради подобреното си състояние. 

При хора с подобни проблеми се препоръчват и тренировки, както и да не пропускат хранене през деня, особено закуската, тъй като ниската кръвна захар може да понижи настроението.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дичо и неговата половинка Карина са известни и с готварските си умения. Двамата показаха пред bTV тяхната рецепта за червени палачинки "Ариел". Карина разказа, че Дичо прави закуската вкъщи, а тя се включва за обяда и вечерята. Дичо и Карина може да са в новото си жилище отскоро, но са заедно отдавна, а от четири години имат и дъщеря - Ариел

Емилия може да е бременна. Певицата пази в тайна добрата новина, но сред колежките й мълвата се разнася с огромна скорост. В подкрепа на слуховете се появиха снимки от участие на блондинката, на които се вижда ясно наедрял корем. Черната къса рокля на пайети, която Емилия избра, не успя да скрие корема,

Бедните пенсионери над 70 г. с помощи за храни и перилни препарати Държавата ще раздава специален пакет “бебе”, в който ще има памперси, козметични продукти, кошара, шишета, биберони и стоки от първа необходимост на самотни или бедни майки. “Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул”

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Противопоставят се на мачизма и фейковете Преди няколко месеца американската актриса и певица Бела Торн изненада милионите си последователи в социалните мрежи със свои голи снимки. Тя обясни, че ги пуска, за да се защити от хакер, който многократно я изнудвал със съобщения на телефона ѝ, че ще ги публикува

Историята е записана от самия Симеон Радев Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум. Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония

С уменията на железен мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50% риск и дава всичко от себе си за другите 50%, показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София.  Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин