Очаква се след 5 г. всеки втори да е с наднормено тегло. В момента 40% от хората над 18 г. в света са с наднормено тегло, каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница, цитиран от БТА.

Проблемът е по-голям при жените, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване. Сред българките 32% са с тегло над нормата, посочи проф. Каменов.

Индексът на телесна маса е обективен критерий дали има затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница. Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см и над 88 см, при жените, се приема, че има риск от хронични болести.

Усложненията от затлъстяването са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови болести, диабет, тумори, остеоартрит, депресия и др. Рискът от усложнения намалява значително, ако телесното тегло се намали поне с 5%, каза още доц. Попиванов.

Затлъстяването може да се коригира, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в същата болница. Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия.

Според д-р Темелкова у нас са регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. Няма универсална диета, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове за в бъдеще. Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя.