Неандерталците са били изчезнали заради хронични ушни инфекции. Изненадващаха хипотеза е на учени от университета на щата Ню Йорк, пише сайтът Phys.org.

Американските антрополози реконструираха eвстахиевите тръби на изчезналия човешки вид. Тези канали съединяват средното ухо с устната кухина.

Оказало се, че при възрастните неандерталци споменатите анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на малките деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на средното ухо.

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се променя ъгълът на тези канали,които не позволяват на бактериите да се задържат вътре в ухото, допълва БТА.

Структурата на средното ухо на неандерталеците не се е променяла с възрастта, което ги е направило много уязвими откъм инфекции и съпътстващите ги усложнения, включително респираторни възпаления, загуба на слуха и пневмония.

Инфекциите са могли да хронифицират, което е поставило под заплаха оцеляването на цялата група. Това е намалило конкурентоспособността на вида за добиването на храна и други ресурси в сравнение с хората от съвременен тип.