Европейски Конгрес по роботизирана хирургия събира над 300 специалисти от Европа и Америка, както и български лекари и студенти по медицина в периода 26-28 септември в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Форумът се провежда за първи път в България, след като преди 4 години Медицинският университет-Плевен спечели домакинството в Париж след сложна конкурсна процедура. Като организатор на конгреса плевенският вуз ще представи две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Едната робот-асистирана операция ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

При втората чрез прилагане на хайфу технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров ултразвук, подаван от специална апаратура, ще стопи тумор. Европейският форум по роботика се провежда под мотото Отвъд границите" с посланието да привлече млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика.

Преди 11 г. МУ-Плевен и чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев внедриха за първи път роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България. С 3-те си роботизирани системи "Да Винчи" днес МУ-Плевен е утвърден център по роботизирана хирургия.