Учени от университетите на щата Мейн и на Южна Австралия установиха, че средиземноморската диета забавя спада на умствените способности с напредването на възрастта, съобщи сайтът MedicalXpress.

Екипът анализирал данни за здравословното състояние на 3400 души от 1974 г. насам, като целта била да се открие взаимовръзка между средиземноморската диета и когнитивните функции у възрастните хора, предаде БТА.

Резултатите показали, че у хората, чийто хранителен режим включва зехтин, плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни и червено вино, спадът в когнитивните способности е малък или умерен. При това били преценени пространственото мислене, паметта, вниманието и други показатели за 5-годишен период.

Изследването е наблюдателно и не може да установи причинно-следствена връзка. Но учените отбелязват, че резултатите от него свидетелстват за ползата от средиземноморската диета като профилактика срещу старческа деменция.