Циганинът трябвало да получи 10 000 евро за “услугата”

Двама мъже - дарител на бъбрек и болен, който се нуждае от присаждане, бяха спрени на ГКПП Капитан Андреево на път за клиника в Турция във вторник вечерта. С тях пътували и двамата организатори на схемата, които уреждали документите. Те свързали болния със социално слабия ром, който щял да даде органа си. Сумата, която болният трябвало да плати, била 10 000 евро. Засега обаче не е ясно дали организаторите са щели да получат и други пари.

Неофициално цената за бъбрек може да стигне и 60 000 евро, като голяма част от сумата получават именно организаторите, а за донора остава малко.

Четиримата били заловени при съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, стана ясно в четвъртък.

Полицаи стигат до тях по оперативна информация. Още преди време забелязват, че четиримата няколко пъти пътували заедно до Турция. Там донорът и болният били изследвани за съвместимост и се подложили и на други прегледи. Решението за задържане е взето, когато четиримата за пореден път се отправили към Турция, където вече трябвало да се извърши присаждането.

Донорът и реципиентът носели документи за роднинска връзка, каквато нямали. Първият бил социално слаб ром от София, а вторият живеел в друг български град. Ролята на организаторите била да уреждат документите и престоя на двамата в Турция. Те също така “обгрижвали” донора, който след даването на органа щял да остане още известно време под лекарско наблюдение в Турция.

Според полицията двамата организатори и друг път са извеждали през граница нуждаещ се от бъбрек и донора му. “Това е търговия с човешката болка и страдание”, каза криминалист, разследвал и други подобни случаи.

Организаторите на тези схеми обикаляли ромските гета и набирали желаещи да дадат единия си бъбрек срещу заплащане. Те откривали и хората, които се нуждаели от присаждане. Често се навъртали и край клиники за хемодиализа.

Очаква се днес спецпрокуратурата и ГДБОП да дадат повече подробности, както и да съобщят какви ще са обвиненията за организаторите на схемата и каква мярка за неотклонение ще им бъде поискана.

В България бъбреци се присаждат от половин век, като не е имало година, през която операциите да са спирали. Но преди време се правили по 90 годишно, а сега - едва 25-30 на година от трупен и от жив донор.

От началото на тази година са присадени 22 бъбрека, през 2018 г. - 25, през 2017 г. - 40, а през 2016 г. - 37. 4 екипа са постоянно в готовност при възникване на донорска ситуация, казват медици.

В момента у нас от бъбрек се нуждаят 1028 души. 1146 са всички чакащи за присаждане на орган - освен бъбрек, черен дроб, сърце, бял дроб и панкреас.

В Турция годишно се пррисаждат около 3500 бъбрека, но и там има дълъг списък на чакащи. По данни на турските медии хората нуждаещите се от нов орган са 26 000, като 23 000 от тях чакат за бъбрек. Турски медии твърдят, че в страната има ръст на търговията с органи заради обедняването на населението.

Преди време в истанбулския квартал “Султангази” се появила обява на човек, продаващ бъбрека си за 20 000 лири заради непогасени дългове. За тамошните медии това бе водеща новина.