6°C   София
 

Циганинът трябвало да получи 10 000 евро за “услугата”

Двама мъже - дарител на бъбрек и болен, който се нуждае от присаждане, бяха спрени на ГКПП Капитан Андреево на път за клиника в Турция във вторник вечерта. С тях пътували и двамата организатори на схемата, които уреждали документите. Те свързали болния със социално слабия ром, който щял да даде органа си. Сумата, която болният трябвало да плати, била 10 000 евро. Засега обаче не е ясно дали организаторите са щели да получат и други пари.

Неофициално цената за бъбрек може да стигне и 60 000 евро, като голяма част от сумата получават именно организаторите, а за донора остава малко.

Четиримата били заловени при съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, стана ясно в четвъртък.

Полицаи стигат до тях по оперативна информация. Още преди време забелязват, че четиримата няколко пъти пътували заедно до Турция. Там донорът и болният били изследвани за съвместимост и се подложили и на други прегледи. Решението за задържане е взето, когато четиримата за пореден път се отправили към Турция, където вече трябвало да се извърши присаждането.

Донорът и реципиентът носели документи за роднинска връзка, каквато нямали. Първият бил социално слаб ром от София, а вторият живеел в друг български град. Ролята на организаторите била да уреждат документите и престоя на двамата в Турция. Те също така “обгрижвали” донора, който след даването на органа щял да остане още известно време под лекарско наблюдение в Турция.

Според полицията двамата организатори и друг път са извеждали през граница нуждаещ се от бъбрек и донора му. “Това е търговия с човешката болка и страдание”, каза криминалист, разследвал и други подобни случаи.

Организаторите на тези схеми обикаляли ромските гета и набирали желаещи да дадат единия си бъбрек срещу заплащане. Те откривали и хората, които се нуждаели от присаждане. Често се навъртали и край клиники за хемодиализа.

Очаква се днес спецпрокуратурата и ГДБОП да дадат повече подробности, както и да съобщят какви ще са обвиненията за организаторите на схемата и каква мярка за неотклонение ще им бъде поискана.

В България бъбреци се присаждат от половин век, като не е имало година, през която операциите да са спирали. Но преди време се правили по 90 годишно, а сега - едва 25-30 на година от трупен и от жив донор.

От началото на тази година са присадени 22 бъбрека, през 2018 г. - 25, през 2017 г. - 40, а през 2016 г. - 37. 4 екипа са постоянно в готовност при възникване на донорска ситуация, казват медици.

В момента у нас от бъбрек се нуждаят 1028 души. 1146 са всички чакащи за присаждане на орган - освен бъбрек, черен дроб, сърце, бял дроб и панкреас.

В Турция годишно се пррисаждат около 3500 бъбрека, но и там има дълъг списък на чакащи. По данни на турските медии хората нуждаещите се от нов орган са 26 000, като 23 000 от тях чакат за бъбрек. Турски медии твърдят, че в страната има ръст на търговията с органи заради обедняването на населението.

Преди време в истанбулския квартал “Султангази” се появила обява на човек, продаващ бъбрека си за 20 000 лири заради непогасени дългове. За тамошните медии това бе водеща новина.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бившата тенисистка Анна Курникова и певецът Енрике Иглесиас отново ще стават родители. Бившата тенисистка е бременна за втори път. Рускинята и латиноидолът очакват своето трето дете през март. Новината бе потвърдена от приятели на звездната двойка по тв канала "Телемундо". За бременността на Анна се заговори през декември

Жените, които за пръв път ще стават майки, могат да намалят риска от преждевременно раждане чрез приемане на малки дози аспирин, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Експерти от американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие "Юнис Кенеди Шрайвър" установиха, че малките дози аспирин

Да бъдеш майка е истинско приключение. Никой обаче не може да ви подготви напълно за това чувство, докато не го изпитате сама. Ето 23 откровения от жени, които са майки от съвсем скоро. 1. Ще чуете десетки страшни истории за липсата на сън, докато не започнете да го изпитвате на гърба си. 2. Ще искате да изгорите дрехите

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Талибаните свалиха военен самолет на САЩ и всички на борда загинаха, включително агенти на ЦРУ. Инцидентът стана в контролираната от тях източна афганистанска провинция Газни. “Около 13,10 ч местно време в понеделник се разби самолет в област Дех Як в провинция Газни. Машината е в пламъци и местни селяни опитват да го изгасят

Колко струва рекламният пост във фейсбук и всеки ли може да го напише Какви са тези реклами в социалните медии, не знам. Синът ми има едни приятели - нарича ги инфлуенсъри, които пишат тук-там някакви постове и за всеки получават по 1000 лв.”, каза ми преди време пенсиониран журналист, цял живот работил в традиционните медии

Продължаваме да разчитаме основно на вносни суровини, българските стигат едва за консумация в прясно състояние, казва председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Средната консумация на месо на човек годишно у нас е 34,3 килограма Млечните крави намаляват, увеличава се броят на тази